Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Sweet and sour

Sweet and sour
Julkaistu 27.01.2020 21:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden finaalijaksossa kilpailijat pistävät parastaan.

Pohjat

  • 200 g voita
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 4 dl vettä
  • 3 dl ranskankermaa
  • 4 kanamunaa
  • 4 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 11 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 dl kotimaisia pakastepunaherukoita

Kostutus

  • 2 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Kinuski

  • 5 dl kuohukermaa
  • 5 dl fariinisokeria

Marenkivoikreemi

  • 8 kananmunan valkuaista
  • 6 dl sokeria
  • 1,25 dl vettä
  • 720 g vähäsuolaista voita
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • tippa punaista pastaväriä
  • 4 dl punaisia viinimarjoja

Isomaltoosikoriste

  • 2 dl isomaltoosia

Koristeluun

  • 6 dl tuoreita punaherukkaterttuja
  • kinuskia, jota jäi täytteestä
  • 200 g valkosuklaata
  • kultaista tomuväriä

Valmistusohje

POHJAT: Sulata voi mikrossa. Sekoita keskenään öljy, vesi, ranskankerma, munat ja sokerit. Lisää niiden joukkoon sula voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi punaherukat ja sekoita nopeasti. Jaa taikina kolmeen 20 cm irtopohjavuokaan ja paista pohjia kiertoilmalla 160 asteessa n. 45-50 minuuttia. Laita kakkupohjat jäähtymään. Leikkaa jäähtyneet pohjat kahteen osaan.

KINUSKI: Lisää kerma ja sokeri kattilaan. Anna kiehua n. 20 minuuttia.

MARENKIVOIKREEMI: Erottele valkuaiset ja vatkaa n. 10 minuuttia. Samalla kun valkuaisvaahto vatkaantuu tee sokeriliemi kattilassa. Lisää kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä seos 121 asteiseksi, älä sekoita seosta. Kun seos on saavuttanut lämpötilan, lisää se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Anna seoksen vatkautua täydellä teholla vielä n. 10 minuuttia, että seos on huoneen lämpöistä. Vaihda vispilä k-vatkaimeen ja lisää huoneen lämpöinen voi pienissä paloissa koko ajan sekoittaen. Mausta kreemi kardemummalla. Jätä punainen väri vielä odottamaan.

ISOMALTOOSIKORISTE: Sulata isomaltoosi kattilassa. Kun kaikki kiteet ovat sulaneet, anna seoksen seistä hetki että ilmakuplat tasoittuvat. Laita pöydälle silikonialusta, jonka päällä on leivinpaperi. Levitä sokeria leivinpaperin päälle haluamaasi muotoon ja anna jähmettyä hetki. Nosta sokerilevy tasapohjaisen kulhon päälle, joka on ylösalaisin pöydällä. Anna isomaltoosin valua alaspäin. Voit tässä vaiheessa hieman itse vetää sokeria haluttuun muotoon, kun se on vielä notkeaa. Anna jähmettyä. Irrota koriste leivinpaperista ennen kuin se on täysin jähmettynyt.

KAKUN KOKOAMINEN: Ota ensimmäinen kakkupohja ja aseta se kakkualustalle. Kostuta pohja hennosti ja laita päälle 0,5 dl punaherukoita sekä kinuskiraitoja. Pursota väliin marenkivoikreemiä ja tasoita palettiveistä apuna käyttäen. Laita päälle toinen kakkupohja ja toista sama. Laita kolmas kakkupohja täytteen päälle ja kostuta pohja. Tämän jälkeen ota 20 cm halkaisijaltaan oleva ohuempi kakkualusta ja laita se kolmannen kakkupohjan päälle. Pinoa neljäs kakkupohja pahvin päälle ja jatka täyttämistä, kunnes olet saanut kuudennen kakkupohjan ylimmäiseksi. Kostuta myös ylimmäinen pohja.

Kuorruta kakku marenkivoikreemillä kauttaaltaan. Säästä kreemiä pieneen erilliseen astiaan ja värjää kreemi punaiseksi pastavärillä. Tee kakun alareunaan paksumpi punainen kreemitys ja koristele reuna kultaisella tomuvärillä.

Ota kakun täyttämisestä yli jäänyt kinuski ja laita se pulloon. Valuta kakun reunoille ja keskelle, tasoita palettiveitsellä. Nosta kylmään jäähtymään. Viimeistele kakku isomaltoosikoristeella. Värjää osa punaherukkatertuista kultaisella tomuvärillä. Nosta isomaltoosikoristeen keskelle runsaasti punaherukkaterttuja.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo