Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Ullan Unelmien gravity cake

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps10_9113
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 14.03.2022 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan päätösjaksossa tehtävänä on leipoa painovoimaa uhmaava kakku.

Kakkupohja

  • 12 munaa
  • 4 ½ dl sokeria
  • 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 2dl perunajauhoa
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 3tl leivinjauhetta

Kinuski-karpalo-täyte

  • 4 dl Valio kuohukermaa
  • 4 dl fariinisokeria
  • 3 dl Valio vispikerma
  • 200 g Valio maustamatonta rahkaa
  • 1rkl vaniljakreemijauhetta
  • 5 liivatelehteä
  • 2 rkl vettä
  • 220 g karpaloita (pakaste)
  • 5dl vettä liivatelehtiä varten

Riisimuropohja

  • 160 g riisimuroja
  • 240 g maitosuklaata
  • 120 g Valio voi
  • ripaus suolaa

Karpalo-täyte

  • 300 g karpaloita (pakaste)
  • 2 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 3 dl Valio vispikermaa
  • 200g Valio maitorahkaa
  • 1rkl vaniljakreemijauhetta
  • 6 liivatelehteä
  • 2rkl vettä
  • 5dl vettä liivatelehtien liotukseen

Kostutus

  • 6 dl Valio rasvatonta maitoa
  • 2tl vaniljasokeria

Marenki-voikreemi-kuorrute

  • 320g valkuaista
  • 6 dl sokeria
  • 600 g huoneenlämpöistä Valio voita
  • 1 tippa vihreää pastaväriä
  • 3 tippaa tumman vihreää pastaväriä

Isomaltoosipurjeet

  • 100 g isomaltoosia
  • tippa pinkkiä pastaväriä
  • tippa violettia pastaväriä

Koristeluun lisäksi

  • 200 g sokerimassaa
  • tippa pinkkiä pastaväriä
  • 1 tl cmc-jauhetta
  • 2 tl elintarvikeliimaa
  • ½ tl kultaista tomuväriä
  • ½ tl punaista tomuväriä
  • ½ tl kultamaalia (tai vodkaa 1rkl tomuvärin kanssa)
  • levyllinen lehtikultaa
  • kolme kaunista ja nuorta maitohorsman oksaa
  • ohutta rautalankaa
  • ohutta riisinuudelia 10 kpl
  • kakkutukiputkia 3 kpl
  • kaksiosainen kakkutuki, jossa metalliputki välissä
  • todella tukeva kakkupahvi neliö
  • kakkupahvi suorakaide

Valmistusohje

KAKKUPOHJA: Tee kakkupohja kahdessa erässä niin, että teet ensin 2/3 taikinasta ja sitten 1/3 osa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne siivilän läpi varovasti kaapijalla sekoittaen vaahtoon. Kaada taikina kolmelle leivinpaperoidulle pellille ja paista uunissa keskitasolla 7 min. Kumoa levykakkupohja sokeroidulle leivinpaperille heti uunista tullessa.

RIISIMUROPOHJA: Sulata suklaa ja voi. Sekoita riisimurot ja sulaneet suklaa ja voi keskenään. Taputtele seos leivinpaperilla päällystetyn uunipellille ja vie jääkaappiin kovettumaan.

KINUSKI-KARPALO-TÄYTE: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Laita kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan ja anna kiehahtaa. Vie kylmenemään. Laita liivatelehdet likoamaan veteen. Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon rahka. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Sekoita kinuskivaahto kerma-rahkaseokseen. Lisää vaniljakreemijauhe. Kuumenna vesi mukissa mikrossa ja sulata siihen liivatelehdet. Kaada ohuena nauhana vaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

KARPALOTÄYTE: Laita liivatelehdet likoamaan. Soseuta kohmeiset karpalot sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sokerit. Sekoita karpaloiden joukkoon rahka. Vatkaa vispikerma ja yhdistä siihen karpalo-rahkaseos. Lisää vaniljakreemijauhe. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liota liivatelehdet veteen. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaten.

MARENKI-VOIKREEMI: Tee marenki-voikreemi kahdessa osassa. Mittaa valkuaiset ja sokeri tehosekoittimen kulhoon. Nosta vesihauteen päälle ja sekoita vispilällä kevyesti, kunnes seos on 63 asteista. Nosta seos yleiskoneeseen ja vatkaa, kunnes marenki on paksua ja siihen muodostuu terävä huippu vatkainta nostettaessa. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä nokareina ja vatkaa tasaiseksi noin 5 min.

Lisää vihreää väriä niin, että saat kreemistä takaseinän vaalean vihreän sävyn.

Tee toinen osa samalla tavalla, mutta tee sävystä tumman vihreää.

SOKERIMASSAKORISTEET: Värjää 200g sokerimassa hieman vaaleanpunaiseksi pastavärillä. Lisää joukkoon cmc- jauhe. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja ota siitä 15 kpl perhosen mallisia muotoja ja laita ne kuivumaan taitetun leivinpaperin päälle. Tue perhoset niin, että ne pysyvät ”lentoasennossa”. Laita osaan perhosista riisinuudeli/ metallilank , jolloin saat kakkuun lentäviä perhosia. Sivele perhosiin kultaista ja punaista tomuväriä.

ISOMALTOOSIPURJE: Laita 100 g isomaltoosia kattilaan. Lisää pieni tippa pinkkiä väriä. Sulata isomaltoosi kattilassa ja kaada se silikonimaton päälle. Levittele isomaltoosia noin 30s kunnes isomaltoosi alkaa jähmettyä. Nosta silikonimatto kapean lasin päälle. Tee pyykkipojilla aaltoja silikonialustaan, jotta isomaltoosista muodostuu kaunis purje. Anna jähmettyä 5min ja irrota varovasti.

KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa koko kakku. Leikkaat siitä pienemmän kakun irti kakun hyydyttyä. Laita vuokasprayta neliöreunavuokaan.

Laita alimmainen kakkulevy kakkualustan päälle (40,5cm x 30,5cm) ja laita säädettävä neliöreunavuoka kakun ympärille. Kostuta alimmainen kerros vaniljamaidolla. Kostuketta menee n. 2dl/pohja.

Kaada melkein kaikki karpalotäyte pohjalevyn päälle ja tasoita se. Nosta päälle riisimuropohja. Laita riisimuropohjan päälle vielä hieman karpalotäytettä.

Laita seuraava levykakkupohja päälle ja kostuta se. Kaada kinuskitäyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle kohmeisia karpaloita. Levitä kaapijalla tasaiseksi. Nosta vielä viimeinen kakkulevy ja kostuta. Vie kylmään hyytymään.

Kakkujen hyydyttyä leikkaa kakusta irti 7,5cm x 30cm pala. Leikkaa pala vielä puoliksi, jotta saat 15 cm x15cm neliön mallisen palasen, kun palat nostetaan vierekkäin. Nosta pienempi kakku 15x15cm vahvan kakkualustan päälle.  Kreemaa molemmat kakut ja tasoita särmäksi. Kreemaa pieni kakku tumman vihreällä kreemillä ja vie kylmään. Kreemi kannattaa ensin pursottaa ison tyllan avulla tasaiseksi ja sitten levittää se palettiveitsellä tasaiseksi. Kreemaa sen jälkeen isompi kakku vaalean vihreällä ja vie kylmään. Kun kakut ovat kovettuneet, tee isompaan kakkuun alareunaan pilven muotoinen kuvio tumman vihreällä alareunaan. Laita 4kpl kakkutukia isomman kakun toiseen päähän. Leikkaa sopivan mittaisiksi ja nosta kakkuteline tukien päälle. Kreemaa telineen alapinta näkymättömäksi vaalealla kreemillä. Vie kylmään.

Kun kakkujen pinta on kovettunut, aloita koristelu. Laita lehtikultaa kakkujen reunoille (ei pilven päälle) ja maalaa pilven reunaa kultaiseksi. Nosta pienempi kakku kakkutelineen päälle. kiinnitä kakku kreemillä tukeen.

Kiinnitä rautalangalla maitohorsmat pystymetalliin kiinni ohuella metallilangalla.

Nostele perhoset tyylikkäästi lentämään niin, että perhoset tulevat ylhäältä kohti alareunan pilveä. Lisää koristeiksi tarvittaessa maitohorsman kukkia.

Maalaa isomaltoosin reunat kultaiseksi ja nosta koriste kakun päälle. Kiinnitä siihen elintarvikeliimalla yksi perhonen.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit