Kokonaisena grillattua pikkusiikaa, varhaiskaalia ja remoulade –kastiketta
Tomi Kieloaho grillasi Huomenta Suomessa pikkusiikaa.
4 henkilölle
- 4 kpl pieniä tuoreita siikoja á 4-500g
- (tai muu annoskokoinen, mielellään rasvainen kala, esim. kirjolohi)
Makuöljy
- kalojen sivelyyn grillatessa
- 1 dl oliiviöljy
- 1 kpl sitruunan kuori ja mehu
- 2 kpl valkosipuli murskattuna
- 3 oksaa rakuuna, hienonnettuna
- suola, mustapippuri
Grillattu varhaiskaali
- 1 kg varhaiskaalia
- 100 g voita
- suolaa, pippuria
- Remoulade-kastike
- 2 dl majoneesia
- 1 kpl maustekurkku
- 1 rkl kapriksia
- 2 kpl salottisipuli
- 3 oksaa lehtipersiljaa
- 1 tl sinappia
- sitruunamehua
- sokeria, suolaa, mustapippuria
Valmistusohje
1. Suomusta kalat ja poista sisälmykset, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä.
2. Viillä kalojen pintaan veitsellä muutama viilto, jotta mausteet imeytyvät kalaan paremmin.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Sivele kalojen pintaan makuöljyä.
4. Grillaa yhteensä noin 5 minuuttia / puoli. Grillaa kaloja ensin täydellä lämmöllä molemmin puolin, jotta kalan pinta kypsyy nopeasti, eikä tartu grilliin kiinni. Pudota sen jälkeen lämpötila noin puolelle teholle ja jatka grillausta valellen kaloja välillä makuöljyllä.
5. Voit testata kalan kypsyyden taittamalla kalaa kevyesti. Kun lihassyyt aukeavat taitettaessa keskiruotoon asti on kala kypsä. Itse suosittelen ottamaan kalat pois grillistä jo hieman tätä ennen, kun liha on vielä keskiruodon vierestä läpikuultavaa, tällä tavoin kalasta saadaan erittäin mehukasta. Anna kalojen levätä muutama minuutti ennen tarjoilua esimerkiksi foliolla peitettynä, niin ne kypsyvät rauhassa loppuun.
Leikkaa kaali kahdeksaan lohkoon, mausta suolalla ja pippurilla, penslaa reilulla pehmeällä voilla.
Grillaa kaalit keskilämmöllä niin, että pinnat ottavat kauniin grillipinnan, mutta kaaliin jää kuitenkin mukavasti vielä purutuntumaa keskelle. Penslaa voilla myös grillauksen edetessä. Nämä valmistuvat mukavasti sillä aikaa, kun kalat vetäytyvät.
1. Kuori ja hienonna sipuli pieneksi kuutioksi. Pilko maustekurkku pieneksi kuutioksi. Hienonna kaprikset ja lehtipersilja.
2. Sekoita ainekset yhteen. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja lopuksi sitruunamehulla, maku saa olla aavistuksen makeahko ja suolainen , ylimaustettu, ennen sitruunamehun lisäämistä. Sitruuna taittaa suolan ja sokerin täyteläisyydeksi ja maku tasaantuu kastikkeen maustuessa jääkaapissa
3. Anna maustua vähintään tunnin ajan ennen käyttöä jääkaapissa, tästä kannattaa siis aloittaa kokkaus!
Lisäksi voit tarjota kalan kanssa puolikkaan sitruunan, joka grillataan leikkuupinnaltaan, tällöin sitruunan maku pehmenee mukavan täyteläiseksi ja paahteiseksi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka