Mansikoiden pakastus:
Mansikat kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreina. Mikäli mansikat joutuvat odottamaan, pidä ne viileässä, esim. jääkaapissa.
Jos poimit mansikat itse, voit jo poimintavaiheessa jättää kannan pois, se nopeuttaa työtä.
Mansikkaa voi pakastaa kokonaisena, survoksena tai viipaloituna. Vinkki: voit viipaloida mansikat kananmunanleikkurilla!
Pieni sokerilisäys auttaa mansikoiden C-vitamiinipitoisuuden, värin ja maun säilymistä. Sopiva määrä on 1–3 rkl litraa kohden.
Koska mansikka on pehmeä marja, kannattaa suosia rasioita uudelleen suljettavan pussin sijaan. Uudelleen suljettavaan pussiin voi laittaa kovempipintaista mansikkaa kokonaisena tai viipaloituna. Survos kannattaa pakastaa rasiassa.
Muista laittaa pakastin pakastuskytkennälle ennen pakastuksen aloittamista: tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Sopiva pakastuslämpötila on -18 astetta.
Älä pakasta liikaa mansikkaa kerralla, muuten marjat eivät jäädy kunnolla riittävän nopeasti ja pakastimessa olevat muut tuotteet pehmenevät sillä pakastimen lämpötila nousee. Hyvä muistisääntö on, että kerralla maksimissaan 10 kg mansikkaa per pakastuskerta.
Vinkit antoi kotitalouden lehtori Anu Heinaro.