Ohut saaristolaisleipä

Tämä leipä on kotoisin Ruotsin länsirannikolta Göteborgin saaristosta, Hönön saarelta. Ohuet, pehmeät leivät ovat maukkaita pelkän voin kanssa, mutta sopivat myös leikkeleiden kanssa.

12 palaan

  • 50 g tuorehiivaa
  • 50 g voita
  • 1 l maitoa
  • ½ dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 8 dl ruissihtijauhoja
  • 18 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sulata voi, lisää maito ja lämmitä 37-asteiseksi (kädenlämpöiseksi). Liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi, suola, ruissihtijauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Työstä kiiltäväksi, notkeaksi taikinaksi. Anna kohota n. 40 minuuttia.

2. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa ja jaa n. 12 palaan. Muotoile pyöreiksi palloiksi, jotka saavat kohota liinan alla n. 20 minuuttia.

3. Kaulitse pallot leiviksi suoraan lämpimille, voidelluille pelleille. Pistele reikiä haarukalla, paista korkealla uunissa 3-4 minuuttia.

4. Anna leipien jäähtyä toistensa päällä leivinliinojen välissä, silloin niistä tulee pehmeitä. Leivät leikataan ”torttupaloiksi”.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!