Ruissämpylät
Kuumakäsittelyllä parannat jauhojen leivontaominaisuuksia ja saat mehevää ja kestävää leipää.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
20 sämpylää
- 3 dl ruisjauhoa
- 4 dl vettä
- 40 g hiivaa
- ½ rkl suolaa
- n. 5 dl erikoisvehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Mittaa puolet ruisjauhosta kulhoon, keitä 2 dl vedestä ja kaada ruisjauhon päälle kiehuvana, sekoita. Anna jäähtyä tai mielellään anna olla yön yli.
2. Lämmitä loput 2 dl vettä 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen yhdessä ruisjuuren kanssa, lisää muut ainekset ja sekoita sekä vaivaa sileäksi taikinaksi. Anna nousta 45 minuuttia. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä, pyöritä pitkiä säikeitä ja jaa ne pikku palasiksi. Pyöritä palaset puolestaan pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperille uunipellille. Leikkaa risti jokaiseen sämpylään. Anna nousta vielä 45 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylät uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa