Vaalea ruokaleipä

Tämä on klassinen, vaalea, rapeakuorinen leipä. Koska taikinaan tulee rasvaa, leipä ei murusta paljoakaan. Leivän voi hyvin pakastaa.

2 leipään

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl vettä
  • 50 g voita tai margariinia
  • 2 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja (josta n. 1 dl leipomiseen)
  • 2 tl unikonsiemeniä

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi ja voi/margariini kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon ja liuota se vähäiseen määrään kädenlämpöistä nestettä. Lisää loput nesteestä. Lisää suola ja jauhot, mutta säästä noin 1 dl leipomisvaiheeseen. Sekoita monitoimikoneessa n. 5 minuuttia kunnes taikina on notkea, hieman löysä ja tahmea. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa tilassa huoneenlämmössä n. 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Jaa kahteen osaan. Muotoile limpuiksi. Laita limput voidellulle pellille (tai leivinpaperille pellille). Anna kohota liinan alla vedottomassa tilassa n. 40 minuuttia.

3. Esikuumenna uuni 200 asteeseen ja laita uuninkestävä vuoka, jossa on hieman vettä, uunin pohjalle. Penslaa leivät nopeasti kylmällä vedellä ja leikkaa muutama vino viilto terävällä veitsellä. Jos haluat, ripottele leipien päälle unikonsiemeniä juuri ennen uuniin laittamista.

4. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 40 minuuttia kunnes ne kuulostavat ontoilta, kun pohjaa koputtaa kevyesti. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa, jotta rapea kuori säilyy.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!