Auringonkukkaleipä
Tämä ihana auringonkukkaleipä leivotaan ilman rasvaa. Taikina riittää isoon leipään tai 20 pieneen sämpylään. Säästä hieman siemeniä koristeluun niin saat ekstraylellisen leivän!
- Ruokavalio: Kevyt, Laktoositon, Kasvisruoka
Yhteen leipään
- 50 g tuorehiivaa
- 5 dl kädenlämpöistä vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl auringonkukkaöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 9-10 dl erikoisvehnäjauhoja
- 2-3 dl karkeita ruisjauhoja
- 2 dl auringonkukansiemeniä (taikinaan ja koristeluun)
- kananmuna voiteluun
Valmistusohje
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon, lisää suola ja tilkka kädenlämpöistä vettä. Sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut veteen. Lisää öljy, hunaja ja loput vedestä. Lisää auringonkukansiemenet, ruisjauhot ja melkein kaikki vehnäjauhot, säästä kuitenkin hieman leipomiseen. Työstä taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä kulhossaan 30-40 minuuttia vedottomassa paikassa.
2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Muotoile yhdeksi isoksi leiväksi tai halutessasi 20 sämpyläksi. Laita leipä voidellulle pellille tai leivinpaperille. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen isolle leivälle, 225 asteeseen sämpylöille. Leikkaa leivän pintaan vino viilto terävällä veitsellä. Vatkaa muna kupissa ja penslaa leipä sillä, ripottele päälle auringonkukansiemeniä.
4. Paista isoa leipää uunin alatasolla 40-50 minuuttia tai sämpylöitä uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Leipä on valmis kun se kuulostaa ontolta, kun sitä koputtaa kevyesti alapuolelta. Anna leivän jäähtyä liinan alla, jos haluat pehmeämmän kuoren tai ilman liinaa, jos haluat rapean kuoren.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa