Tässä juhlava ruoka, jossa makua on vaikka muille jakaa. Resepti on johdettu Sara La Fountainin Passion for Food -kirjasta. Saran kokkaustyyli ei yleensä puhuttele minua, mutta tässä nainen onnistuu mainiosti. Kerman lisääminen risottoon teki hiukan pahaa, mutta menköön tämän kerran. Toimisi ilmankin.
Loistava talvipäivän kruunaaja ja mainio ruoka vaikka uuttavuotta juhlistamaan. Voit käyttää toki muutakin sinihomejuustoa kuin Roquefortia.
Vahvanmakuinen ruoka kaipaa kumppaniksi rotevaa viiniä. Omaan suuhun sopi mainiosti Viña Pedrosa Crianza (Alkon tuotesivu)
LAMPAANPOTKAT ROQUEFORT-SPELTTIRISOTON JA MUSTIKKA-VODKAKASTIKKEEN KERA
Lampaanpotkat
neljälle
4 lampaanpotkaa
1 iso sipuli, hienonnettuna
2 porkkanaa, hienonnettuna
1 sellerinvarsi, siivutettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 l lihalientä
1 plo punaviiniä
2 rkl sokeria
oliiviöljyä
suolaa
Kuumenna paistinpannu ja lorauta sille hiukan öljyä. Ruskista potkat kauniin ruskeiksi. Ota potkat sivuun. Kuullota pannulla muutama minuutti sipulia, porkkanaa ja selleriä. Lisää valkosipuli ja kuullota sitä minuutin verran. Laita mukaan tomaattipyree ja kypsennä sitä pari minuuttia. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, sokeri ja suola. Kiehauta ja laita potkat mukaan. Hauduta miedolla lämmöllä 3 h tai kunnes liha on hyvin mureaa ja irtoo kuin itsestään luusta.
Siivilöi keitinliemi ja ota sitä 2 dl talteen kastiketta varten. Keitä loppua lientä kokoon sen verran, että siitä tulee kastikemaista. Kaada kastike potkien joukkoon.
Roquefort-spelttirisotto
neljälle
1 sipuli, hienonnettuna
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 dl spelttirisotto"riisiä"
lasi valkoviiniä
6-10 dl kanalientä
1 dl kermaa
100 g parmesaania, raastettuna
30 g voita
70 g Roquefort-juustoa tai muuta sinihomejuustoa, murusina
suolaa
mustapippuria
Kuullota sipulia tilkassa öljyä keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kuullota sitä minuutin verran. Lisää spelttijyvät ja kuullota niitä jonkin aikaa, älä ruskista. Kaada joukkoon valkoviiniä ja anna kiehua pois. Laske lämpöä miedolle. Lisää kauhallinen kuumaa kanalientä ja anna sen haihtua pois. Sekoita koko ajan. Jatka liemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan, kunnes speltti on melkein kypsää, al dente. Lisää lopussa kerma, parmesaani ja voi ja sekoita. Mausta mieleiseksi, mutta muista, että sinihomejuusto lisää vielä suolaisuutta. Murustele päälle sinihomejuusto.
Mustikka-vodkakastike
2 dl lampaanpotkan keitinlientä
7 cl vodkaa
2,5 dl mustikoita
1 dl punaviiniä
5 rkl sokeria
suolaa
Lisää kattilaan keitinliemi, vodka ja mustikat. Anna kiehahtaa ja lisää loput ainekset. Keitä kokoon kastikemaiseksi ja mausta mieleiseksi. Kaada lampaanpotkien päälle.