10 asiaa, joihin väsyneenä ei kannata ryhtyä

väsymys, haukotus
Väsymyksen tunnistaminen auttaa välttelemään huonoja valintoja päivän mittaan. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 25.02.2018 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Pitäisi olla päivänselvää, ettei väsyneenä kannata ajaa. Ajamisen lisäksi on monia muitakin asioita, joihin ryhtymistä pitäisi väsyneenä vältellä oman hyvinvointinsa turvatakseen.

Jokainen meistä nukkuu joskus huonosti ja herää väsyneenä seuraavaan päivään. Uupumus kannattaa tunnistaa ja välttää sudenkuopat, joiden vuoksi seuraavakin päivä on horroksen sävyttämä.

Reader’s Digest listasi kymmenen yllättävää tai vähemmän yllättävää seikkaa, jotka kannattaa jättää väsyneenä tekemättä.

1. Raskas liikunta

Kova treeni lopen uupuneena on kehityksen kannalta ajanhukkaa, mutta myös loukkaantumisriski. Jätä siis raskaat painot telineeseen ja tee mieluummin kevyt aerobinen treeni esimerkiksi juoksumatolla kävellen, kuntopyörällä polkien tai crosstrainerilla polkimia painellen.

LUE MYÖS:  Sara treenasi olohuoneessaan kuukauden ajan – tulokset hämmästyttivät

Mikäli ehdottomasti haluat lihaskuntoliikuntaa, siirry vapaapainoalueelta kuntosalin laitteisiin, jotka on suunniteltu suojelemaan väärin tehdyiltä liikkeiltä. Varsinkin selän telomisen riski kasvaa uupuneena, jolloin on vaikea keskittyä pitämään vartalon liikkeitä tasapainottava keskivartalo tiukkana.

LUE MYÖS:  Tämä kuntosalilaite aiheuttaa kaikista todennäköisimmin loukkaantumisia

2. Piristeiden litkiminen

Kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien kumoaminen elimistöön jatkuvalla syötöllä voi tuntua ainoalta keinolta pelastaa lamaannuksen täyttämä päivä.

Pidä kuitenkin mielessä, että kofeiini vaikuttaa elimistössä tunteja kahvin tai energiajuoman nauttimisen jälkeen. Liiallinen kofeiinin saanti iltapäivällä heikentää herkästi edessä häämöttäviä yöunia ja heräät seuraavana aamuna entistä väsyneempänä.

Koita taltuttaa väsymys kahvin sijaan toisin keinoin. Men’s Healthin haastatteleman asiantuntijan mukaan esimerkiksi piparminttupurukumin syöminen stimuloi aivojen vireystilaa sääteleviä osia. Lisäksi purukumin syöminen voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä, kertoo esimerkiksi Psychology Today.

3. Riidan haastaminen

parisuhde, riitaVäsyneenä ei kannata aloittaa riitoja.Shutterstock

Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan univaje tekee tunteiden säätelystä vaikeampaa. Väsyneenä aivot eivät pysty sitomaan koettuja tunteita asiayhteyksiinsä, minkä lisäksi ilmeiden tunnistamisen kyky heikkenee. Kun keskustelutoveria ei ymmärrä, muuttuvat vastaukset helposti riidanhakuisiksi.

4. Pitkät nokoset

Lyhyet, 20–30 minuutin mittaiset päiväunet ovat hyvä keino piristää mieltä ja kehoa. Liian pitkiksi tai myöhäisiksi venyneet nokoset kuitenkin aiheuttavat sen, että illalla on vaikea saada unta. Venähtäneiden torkkujen aiheuttama heikko unenlaatu seuraavana yönä aiheuttaa väsymyskierteen jatkumisen seuraavanakin päivänä.

5. Roskaruoan syöminen

Nuutuneena tekee helposti mieli marssia salaattibaarin sijasta rasvaista ja energiapitoista ruokaa tarjoavaan pikaruokaravintolaan. Käyttäytymisen taustalla on väsymyksen heikentämä itsekuri sekä kehon halu etsiä nopeasti mielihyvähormoneja vapauttavia ruokia. Hetkellisestä hyvänolontunteesta huolimatta illalla syöty rasvainen ja suolainen roskaruoka saattaa aiheuttaa krapulamaisen tilan seuraavana päivänä.

6. Haastaviin työtehtäviin ryhtyminen

väsymys, työ, miesHankalat työtehtävät voivat väsyneenä tuntua mahdottomilta.Shutterstock

Mikäli mitenkään mahdollista, säästä haastavat työtehtävät ja tärkeät palaverit päivään, jona tunnet olosi virkeäksi. Duken yliopistollisen sairaalan tekemän tutkimuksen mukaan univaje voi nimittäin johtaa liiallisen myönteisyyteen ja kielteisten asioiden huomioimatta jättämiseen. Väsyneenä tehty päätös ei siis välttämättä vaikutakaan yhtä hyvältä hyvin nukutun yön jälkeen. 

LUE MYÖS: Etkö ole aamuihminen? Nämä vinkit helpottavat elämääsi

7. Unirytmin muuttaminen

Huonojen yöunien jälkeen herätyskellon torkkua tekee herkästi mieli painaa kerran jos toisenkin. Halua kannattaa vastustaa, sillä lyhyissä torkuissa unenlaatu on huono. Tämän lisäksi torkuttaminen haittaa unisykliä. Paras tapa on laittaa herätyskello soimaan silloin, kun aikoo herätä ja nousta tällöin sängystä.

8. Väsymyksen mittaaminen

Univajeen vuoksi väsymystilan arvioiminen on vaikeaa, eikä väsymyksen mittaaminen ole edes tarpeellista. Jos nimittäin väsymyksen sivuuttaa vähäisenä, on riski ryhtyä asioihin, joista ei loppujen lopuksi suoriudukaan halutulla tavalla.

Tärkeintä on tiedostaa uupumuksensa ja siirtää tärkeitä tehtäviä sekä päätöksiä päivään, jolloin toimii täydellä teholla.

9. Sosiaalisen median selaaminen

sänky, puhelin, sininenSomeseikkailut kannattaa jättää väliin väsyneenä.Shutterstock

Aiemmin mainittiin, että väsymys heikentää itsekontrollia tunteiden säätelyssä. Matala vireystila voi vaikuttaa kielteisesti myös sosiaalisessa mediassa käyttäytymiseen – uupunut kun laukoo herkemmin asioita, joita myöhemmin katuu. Lisäksi puhelimen sininen valo ennen nukkumaanmenoa voi viivästyttää nukahtamista.

10. Alkoholin juominen

Itseään ei kannata palkita väsymyksen seassa luovitun päivän jälkeen lasillisella, sillä alkoholin juominen ennen nukkumaanmenoa heikentää unenlaatua. Jos ehdottomasti haluat alkoholiannoksesi, kannattaa se juoda vähintään kolme tuntia ennen sänkyyn kömpimistä.

Lähde: Reader's Digest

***

Väsymys liittyy suureen osaan Suomessa ajetuista kuolonkolareista. Automatkan tauottaminen voikin olla elämän ja kuoleman kysymys. Katso videolta, miten tunnistat ajajan väsymyksen.

3:56img

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen