10 vinkkiä: Näin syömällä parannat vastustuskykyä!

Elimistön vastustuskykyä eli immuniteettia voi vahvistaa oikeanlaisella ruokavaliolla. Tässä asiantuntijan kymmenen vinkkiä, joilla saat superimmuniteetin.

1. Kananmuna. Täydellinen valkuaisaineen, A-vitamiinin ja jopa kalsiumin lähde. Suositeltavaa olisi syödä yksi muna päivässä.

2. Maitohappobakteerit. Elimistössä pitäisi olla yli kilo eläviä maitohappobakteereja koko ajan. Antibioottikuurit lisäävät niiden tarvetta. Hapankaali, oikealla tavalla hapatetut elintarvikkeet ja eläviä maitohappobakteereita sisältävät hapanmaitotuotteet ovat hyviä lähteitä.

3. Kala. Hyvää proteiinia ja D-vitamiinia, jonka tarve lisääntyy erityisesti pimeään vuodenaikaan.

4. C-vitamiini. Hyviä lähteitä ovat sitrushedelmät ja marjat.

5. Sinkki. Hyviä lähteitä ovat kala, maksa ja maitotuotteet sekä täysjyvävilja.

6. B6-vitamiini. Hyviä lähteitä ovat lehtikaali, ruskea riisi ja vihreät vihannekset.

7. Magnesium. Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon magnesiumia, joka on hyväksi myös sydämen toiminnalle. Esimerkiksi puoli desiä manteleita on riittävä päiväannos.

8. Riista. Käsittelemätön riistaliha on puhdasta ja mahtava proteiinin lähde.

9. A-vitamiini. Keltaiset ja oranssit hedelmät sekä vihreät vihannekset sisältävät paljon A-vitamiinia.

10. Happo-emästasapaino. Jos syö paljon hiilihydraattipitoista ruokaa, elimistö happamoituu liikaa. Liian hapan elimistö on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille. Tasapainottamiseksi tulee päivittäin syödä runsaasti emästä tuottavia ruoka-aineita, kuten hedelmiä, marjoja, salaatteja, yrttejä ja vihanneksia. Ne neutraloivat ylimääräiset hapot kehosta.

Asiantuntija: Ravitsemusasiantuntija, homeopaatti ja biokemisti Marita Isomäki.

Juttu on julkaistu alunperin syyskuussa 2011.

Lue myös:

    Uusimmat