Helsingin käräjäoikeus on tuominnut raitiovaunun kuljettajan vuoden ehdolliseen vankeuteen turmasta, jossa kuoli 12-vuotias poika.
Raitiovaunu törmäsi kiskoille juosseeseen poikaan Helsingin Vallilassa marraskuussa 2020. Oikeuden mukaan raitiovaunun kuljettaja ajoi ylinopeutta ja oli ennen törmäystä ajanut punaista päin.
Raitiovaunun kuljettaja kiisti rikossyytteet. Naisen mukaan kyse oli ennalta-arvaamattomasta ja erittäin traagisesta onnettomuudesta, eikä hän olisi voinut toimia tilanteessa toisin.
Auto vei kuskin huomion
Kuljettaja kertoi, että tilanteessa hänen huomionsa oli kiinnittynyt henkilöautoon, joka vaikutti olevan kääntymässä raitiovaunun eteen. Naisen mukaan hän ei siksi huomannut Mäkelänkadun ja Elimäentien risteyksen valo-opasteen vaihtumista viivavalosta S-valoksi. S-valo tarkoittaa raitiovaunuliikenteessä punaista valoa.
Ajonopeuttaan nainen selitti sillä, että hän yritti ehtiä risteyksestä alta pois, jotta ei vaarantaisi poikittaisen liikenteen turvallisuutta.
Oikeus katsoi, että kuskin olisi pitänyt lähestyä risteystä varovaisuutta noudattaen ja kiinnittää huomionsa kääntymässä olevan henkilöauton lisäksi valo-opasteeseen.
Oikeuden mukaan pysähtymisvelvollisuus oli risteystä lähestyttäessä kuskin tärkein velvollisuus, jolla hän olisi voinut välttää myös törmäämisen autoon.
– Asiassa ei ole ilmennyt, että (syytetyn) ei olisi ollut mahdollista seurata risteyksen valo-opastetta henkilöautosta johtuen tai muustakaan syystä. Henkilöauton sijainti ja aikeet eivät ole myöskään liikennesääntöjen mukaan edellyttäneet vastaajalta noin 40 km/h ajonopeuden säilyttämistä risteystä lähestyessään, oikeus sanoi tuomiossaan.
Poikakin juoksi punaista päin
Turmapaikka on vilkkaasti liikennöity risteys, jossa on kiskot ylittävää henkilöautoliikennettä ja suojatie, joka on raitiovaunupysäkin yhteydessä.
Oikeuden mukaan jalankulkijoiden valo vaihtui vihreäksi noin sekunnin kuluttua siitä, kun raitiovaunu oli tullut suojatielle. Poika ehti juosta raitiokiskoille juuri ennen sitä.
Oikeus huomioi, että poika oli menetellyt yllättävästi ja liikennesääntöjen vastaisesti. Sen mukaan pojan tekoa ei kuitenkaan voitu vallinneissa olosuhteissa katsoa kuskin näkökulmasta huomattavan epätodennäköiseksi tapahtumaksi.
Käräjäoikeus katsoi, että nainen aiheutti pojan kuoleman törkeällä huolimattomuudella ja tuomitsi hänet törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi naisen työnantaja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne tuomittiin maksamaan pojan perheenjäsenille yhteensä 36 000 euron kärsimyskorvaukset.