12-vuotias Viertolan kouluampuja kirjoitti pahaenteisen vastauksen – tällaisia asioita hän etsi netistä

Viertolassa yhden lapsen hengiltä ampunut ja kahta vakavasti haavoittanut 12-vuotias ampuja kirjoitti Reddit-keskustelualustalle pahaenteisen vastauksen jo kuukausia ennen tekoa.

Viertolan koulussa Vantaalla kolmea oppilasta ampunut 12-vuotias poika kirjoitti nettiin pahaenteisen vastauksen vain jonkin aikaa ennen tekoaan.

Asia käy ilmi poliisin julkisesta esitutkintapöytäkirjasta. Poika oli itse kertonut poliisille suunnitelleensa tekoa neljän viikon verran. 

Poliisin mukaan pojan mielenkiinto ampumisiin liittyviin videoihin ja aseisiin oli kuitenkin selkeästi lisääntynyt jo vuodenvaihteesta lähtien.

Esitutkinnasta käy ilmi, että poika oli myös kirjoittanut vastauksen suositulla Reddit-sivustolla olleeseen kysymykseen, joka käsitteli sitä, kuinka siihen vastaavat kuvittelevat kuolevansa.

–  Poliisin ampumana, pojan vastaus kuului.

Poliisin mukaan kirjoitus oli tehtyä vain hieman ennen kouluampumista. Poika oli itse kertonut sen olleen huumoria.

Vain viisi päivää Viertolan koulua käytyään poika oli etsinyt Youtubesta suomalaisia tragedioita käsitteleviä videoita. Kaksi päivää myöhemmin hän oli hakenut videoita Youtubesta hakusanalla "kouluammunta" ja käynyt tykkäämässä aiemmin katsomastaan "Roba - Kouluammunta" -videosta. 

Maaliskuussa hän katsoi dokumenttisarjaa Kauhajoen kouluampumisista ja päivää ennen ampumista hän katsoi sen uudestaan kolme kertaa. Poika kertoi poliisille, että dokumentti oli tylsä.

20.3.–2.4. poika oli hakenut ja katsonut Youtubesta 12 kertaa kappaletta, joka on poliisin mukaan yhdistetty kouluampumisiin sen sanoitusten vuoksi.

Kappale on yksinkertainen, huonolla äänenlaadulla äänitettyä punkkia tai grungea muistuttava tekele. Viimeinen katselukerta on ollut tekopäivänä, hetkeä ennen ampumista kello 08.33. 

Poika on aiemmin myös vieraillut sivustolla, jossa esitetään ihmisten kuolemista esittäviä videoita. Sieltä hän oli katsonut videota, jossa oli katkelmia Sandy Hookin, Columbinen, Suzanon ja Uvalden kouluiskuista ja videon taustalla soi hänen aiemmin kuuntelemansa kappale.

Poliisin mukaan pojan oli tarkoitus ampua koulussa useita ihmisiä. Hän oli itse ilmaissut tekonsa motiiviksi kiusaamisen. Poliisi ei löytänyt kuitenkaan näyttöä siitä, että ampumisen uhrit olisivat kohdelleet tekijää kaltoin.

Ennen ampumista poika oli käynyt koulun vessassa ottamasta itsestään poseerauskuvan käyttämänsä aseen kanssa. Pakomatkansa aikana hän yritti ladata kuvaa useita kertoja Reddittiin suomalaisten käyttämään Minä IRL -ryhmään, muttei onnistunut siinä. IRL on lyhenne sanoista in real life.

Vantaalta Helsinkiin päin kävellessään poika meni puhelimellaan Ylen sivuille aikomuksenaan katsoa joko hänestä kirjoitetaan uutisissa. Poika kertoi poliisille toivoneensa näkevänsä itsensä uutisissa. Hän oli pettynyt, kun hänestä ei ollutkaan uutisoitu.

– No ois aika siistii nähä itten siel.

Ampumistilanne koulun luokkahuoneessa kesti noin puolitoista minuuttia. Poika ampui neljä laukausta, joiden seurauksena yksi 12-vuotias poika kuoli ja kaksi samanikäistä tyttöä haavoittui vakavasti. Heistä toinen pääsi sairaalasta kotiin vasta lokakuussa, mutta poliisin mukaan hänen tilansa ei edelleenkään ole hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat