Hain hyökkäys muutti nuoren naisen elämän – kisaa vuotta myöhemmin paralympiakullasta

Yhdysvaltalaisen Ali Truwitin asiat olivat viime vuoden toukokuussa hyvin. Tuolloin 22-vuotias nainen oli juuri valmistunut Yalen yliopistosta ja suunnannut lomamatkalle, kun härkähai iski hänen kimppuunsa.

Truwit lomaili ystäviensä kanssa Turks- ja Caicossaarilla, joka sijaitsee Karibianmerellä Haitin ja Dominikaanisen tasavallan pohjoispuolella.

Ryhmän snorklausmatka sai järkyttävän käänteen, kun härkähai hyökkäsi Truwitin kimppuun. Uimari pääsi irti hain otteesta, mutta huomasi takaisin veneelle uidessaan, millaisia vammoja hän oli saanut.

– Välitön ajatukseni oli, että ”olenko hullu vai eikö minulla ole enää toista jalkaa”, Truwit kertoo NBC:n haastattelussa.

Ystävä Sophie Pilkingtonin, juuri Yalen lääketieteellisestä tiedekunnasta valmistuneen uintikaveri oli arvokas apu veneessä. Truwit sai ensiapua, joka saattoi pelastaa hänen henkensä.

Truwit lennätettiin takaisin Yhdysvaltoihin. Hänelle tehtiin miamilaisessa sairaalassa kaksi leikkausta. Kolmas leikkaus oli hänen 23-vuotissyntymäpäivänään. Siinä vasen jalka amputoitiin polven alapuolelta.

Truwit häpesi vammaansa ja käski vanhempiaan heittämään kaikki hänen sortsinsa pois. Uintia rakastaneella nuorella naisella oli myös pelkoja veteen palaamisesta. 

Hän totutteli ajatukseen perheensä takapihan altaassa. Itseluottamuksen vahvistuttua alkoi kehittyä ajatus paluusta kilpauinnin pariin. Vain kolme ja puoli kuukautta onnettomuuden jälkeen Truwit oli kisaamassa.

Hän pääsi karsinnoista läpi Yhdysvaltain mestaruuskisoihin. Maan paralympiakarsinnoissa Truwit voitti sekä 100 metrin selkäuinnin ja vapaauinnin että 400 metrin vapaauinnin kisat. Edessä oli matka Pariisin paralympialaisiin vain reilu vuosi hain hyökkäyksen jälkeen.

– Olen siitä ainutlaatuinen, että jouduin hain hyökkäyksen kohteeksi, mutta siitä en ole ainutlaatuinen, että meidän kaikkien täytyy käydä läpi vaikeuksia ja traumoja elämässämme. Meillä kaikilla on kyky nousta takaisin, Truwit kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat