Suurin osa Linnunradan tähdistä kulkee melko säännöllistä vauhtia galaksimme keskustan ympäri. Mutta poikkeukset tunnetusti vahvistavat säännön.
Alun perin amatööritähtitieteilijöiden havaitsema, hypernopeutta hurjasteleva tähti kiitää niin kovaa vauhtia, että se tulee sinkoutumaan kotigalaksistaan ulos galaksien väliseen avaruuteen.
Tiedesivusto Science Alert kertoo, että kyseisen hurjastelijatähden nimi on CWISE J124909+362116.0. Kyseessä on Linnunradan vanhimpiin kuuluva kääpiötähti, joka paahtaa avaruudessa peräti 600 kilometrin sekuntivauhdilla.
Tähdestä tehty tutkimus on julkaistu The Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.
Lue myös: Onko naapurissamme elinkelpoisia planeettoja? Nasa haluaa saada tärppejä röntgenteleskoopillaan
Mikä kiihdyttää tähden hypernopeuteen?
Linnunradalla on havaittu muutamia muitakin hypernopeudella liikkuvia tähtiä. Erityisesti tutkijoita kiinnostaa, mikä on saanut tähden liikkumaan näin hurjaa vauhtia.
Tutkijoiden mukaan yksi mahdollisuus on, että tähti on kuulunut muinaiseen kaksoistähtijärjestelmään, jonka toinen osapuoli on räjähtänyt supernovana ja potkaissut samalla kumppaniinsa lisävauhtia.
Lue myös: Sen ei pitänyt olla edes mahdollista: Jupiterin kokoinen ”hattaraplaneetta”
Toinen mahdollisuus on, että tähti on joutunut vuorovaikutukseen useiden tähtien ja mustien aukkojen kanssa, jotka ovat lisänneet tähden kulkunopeutta.
Kolmas vaihtoehto on, että CWISE J124909+362116.0 ei olisikaan alunperin kotoisin Linnunradalta, vaan jostain galaksimme lähistöllä sijaitsevasta kääpiögalaksista.
14:48