8 hälyttävää merkkiä, jotka voivat johtua stressistä

COLOURBOX17510714
N.Nattachon@gmail.com
Julkaistu 03.08.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Stressi voi aiheuttaa fyysisiä oireita. Reader’s Digest listasi verkkosivuillaan merkkejä, jotka saattavat kertoa liiallisesta stressistä.

Nokkosihottuma

Jos iholle nousee yhtäkkiä kutisevia, punaisia paukamia, taustalla voi vaikuttaa stressin vaikutuksesta alentunut vastustuskyky. Nokkosihottumalle eli urtikarialle on tyypillistä, että edellä mainitun kaltaiset paukamat ilmestyvät iholle muutamassa kymmenessä minuutissa ja poistuvat parissa tunnissa tai viimeistään vuorokaudessa. Nokkosihottuma myös kutiaa voimakkaasti. Stressaantuneen ihmisen iho voi reagoida ylipäätäänkin herkemmin esimerkiksi kylmälle, kuumalle, voiteille, pyykinpesuaineille tai saippualle.

Heittelehtivä paino

Jos stressihormoni kortisolia erittyy liikaa, se vaikuttaa verensokeriin sekä kehon kykyyn käsitellä rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja. Tätä kautta seurauksena voi olla painonnousua tai -laskua. Stressi voi lisäksi saada ihmisen sortumaan epäterveellisiin valintoihin, kuten ahmimiseen tai syömättä jättämiseen.

Jatkuva päänsärky

Jos ihmisellä, joka ei ole koskaan ennen kärsinyt päänsäryistä, jyskyttääkin yhtäkkiä ohimossa jatkuvasti, syynä voi olla liika stressi. Stressi vapauttamat kemikaalit voivat aiheuttaa muutoksia aivojen hermoissa ja verisuonissa, mikä taas johtaa päänsärkyyn. Stressi voi niin ikään laukaista migreenin tai pahentaa sitä. Stressiin liittyvä päänsärky voi johtua myös lihasten jännittymisestä.

Toimimaton vatsa

Stressi voi häiritä ruoansulatusta. Mahdollisia oireita ovat esimerkiksi närästys, turvotus, ummetus, vatsakrampit ja ripuli.

Jatkuva flunssa

Koska stressi heikentää vastustuskykyä, stressaantunut ihminen sairastuu helpommin ja toipuu huonommin. Flunssa saattaa kestää ja kestää, koska rasittunut elimistö ei pysty kukistamaan sitä.

Kukkiva naama

Akne ei välttämättä ole vain teini-ikäisten murhe – aikuisella kukkiva naama voi olla stressin syytä. Stressaantuneen ihmisen keho pumppaa ulos enemmän kortisolin kaltaisia hormoneja, mikä taas aiheutta sen, että talirauhaset tuottavat enemmän öljyä. Jos liika öljy ”jumiutuu” karvatuppeihin lian ja kuolleiden ihosolujen kanssa, seurauksena on finnejä.

Hiustenlähtö

Merkittävä stressi voi sotkea hiusten normaalin kasvurytmin niin, että karvatupet asettuvatkin lepotilaan, ja muutamaa kuukautta myöhemmin hiukset putoavat pois. Stressi voi myös saada kehon immuunipuolustuksen ikään kuin hyökkäämään karvatuppeja vastaan, jolloin seurauksena on niin ikään hiustenlähtö.

Lähteet: RD.com, Potilaan Lääkärilehti, Terveyskirjasto 

***

8:00img

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle