8 tapaa, joilla oikeasti vähennät syöpäriskiäsi merkittävästi

potilas (11)
Syöpää voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla. Shutterstock
Julkaistu 04.02.2018 06:00
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Syöpään sairastuu joka vuosi noin 30 000 suomalaista. Sairastuminen on osittain geenien ja sattuman johdattelemaa arpapeliä. Silti omilla toimilla voi ihan oikeasti vaikuttaa: terveellisillä elämäntavoilla jopa 40 prosenttia syövistä olisi vältettävissä.  

1) Älä tupakoi

Tehokkain tapa ehkäistä syöpää on savuttomuus. Tupakka sisältää kymmeniä ihmiselle haitallisia kemiallisia yhdisteitä, joista osa on syövälle altistavia aineita eli karsinogeeneja. Karsinogeenit syntyvät palamisprosessin yhteydessä eli kun tupakkaa polttaa.

Tupakan polttaminen altistaa tiettävästi ainakin 14 eri syövälle. Joukossa on esimerkiksi keuhko-, suu-, kurkku-, ruokatorvi-, rakko- ja suolistosyöpä.

2) Vähennä alkoholia, mieluiten lopeta kokonaan

Alkoholin aineenvaihduntatuote etanoli on karsinogeeni. Alkoholi aiheuttaakin Suomessa vuosittain Syöpäjärjestöjen arvion mukaan jopa 1 200 syöpää. Se on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. 

Alkoholi lisää riskiä sairastua esimerkiksi maksa-, suu-, nielu- ja suolistosyöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suurempi on syövän riski.

Pitkään jatkunut runsas alkoholin käyttö vaurioittaa maksan soluja, mikä saattaa aiheuttaa maksakirroosin. Maksakirroosipotilaista 10–20 prosentille kehittyy maksasyöpä.

salaattiannos haarukkaTerveellinen ruokavalio pienentää syöpään sairastumisen riskiä.Shutterstock

3) Syö terveellisesti

Mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole syövältä pelastava ihmetekijä, mutta terveellinen ruokavalio kokonaisuudessaan pienentää sairastumisriskiä.

Hedelmiä ja vihanneksia kannattaa syödä paljon. Runsas kuidun, kuten täysjyväviljan ja palkokasvien, saanti pienentää erityisesti suolistosyövän riskiä. 

Suolistosyövän riskiä näyttäisi puolestaan lisäävän esimerkiksi runsas punaisen lihan ja lihajalosteiden syönti. Punaista lihaa ovat esimerkiksi sika ja nauta, lihajalosteita taas pekonit, makkarat, salamit ja kinkut. Prosessoitua lihaa tulisi syödä maltillisesti.

Myös suolan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hyvin suolainen ruokavalio vahingoittaa mahalaukun seinämän soluja ja altistaa näin mahasyövälle.

Vielä varoituksen sana grillaajille: ruoan valmistaminen korkeassa lämpötilassa altistaa ainakin suolistosyövälle, haimasyövälle ja eturauhassyövälle.

painot joogamattoSäännöllinen liikunta auttaa myös painonhallinnassa ja syövän ehkäisemisessä.Shutterstock

4) Pidä paino kurissa

Ylipaino lisää riskiä sairastua moniin syöpiin. Ihmisen elimistöön kertyvät rasvasolut tuottavat muun muassa hormoneja, jotka voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen. Mitä enemmän kehossa on rasvaa, sitä suurempi on sairastumisen riski.

Erityisen haitallista on vyötärölle kertynyt rasva, sillä sisäelinten ympärilllä oleva rasva toimii aktiivisemmin kuin muualla kehossa oleva rasva.

Tarkkaile muutoksia 

Syövästä voi kertoa esimerkiksi

  • kasvavat ja väriään tai muotoaan muuttavat luomet
  • kyhmyt esimerkiksi rinnoissa, kainaloissa tai kiveksissä
  • verinen oksennus, uloste, virtsa tai yskä
  • jatkuva yskä, äänen käheys tai väsymys
  • uloste- tai virtsaamisvaikeudet
  • laihtuminen ilman syytä

Lähde: Kaikkisyovasta.fi

5) Liiku säännöllisesti

Tutkijat eivät osaa täysin selittää, mikä mekanismi aiheuttaa sen, että liikunta ehkäisee syöpää. Säännöllisen liikunnan on kuitenkin todettu ehkäisevän sairastumista esimerkiksi rintasyöpään.

Yksi selitys voi olla se, että liikunta vähentää elimistön, etenkin suoliston, tulehdustilaa. Tulehdukset voivat saada aikaan haitallisia muutoksia solujen toiminnassa.

Liikkuminen vahvistaa myös kehon immuunipuolustusta ja on hyvä keino pitää kehon hormonien määrä terveellisellä tasolla.

6) Suojaa iho auringolta

Auringon ultraviolettisäteily vaurioittaa ihosoluja ja saa aikaan solumuutoksia, jotka saattavat aiheuttaa ihosyöpää. Ihosyövistä jopa 95 prosenttia voitaisiin estää nauttimalla auringosta turvallisemmin.

Lue myös: Ihosyöpää voi sairastaa, vaikka iholla ei näkyisi mitään

Jos iho palaa toistuvasti, riski sairastua ihosyöpään, kuten melanoomaan, okasolusyöpään ja tyvisolusyöpään kasvaa.

Paras tapa suojautua UV-säteilyltä on käyttää aurinkorasvaa, jossa on riittävän korkea suojakerroin, sekä välttää helteellä oleskelemista suorassa auringonvalossa. Myös solariumin käyttö on riski.

tupakoidaTupakoinnin lopettaminen on terveysteko.Shutterstock

7) Suojaudu viruksilta

Jotkut virus- tai bakteerikannat voivat aiheuttaa syövälle altistavan kroonisen tulehdustilan tai heikentää immuunijärjestelmää niin, ettei elimistö pysty taistelemaan syöpää vastaan.

Käytännössä puhutaan esimerkiksi HIV:stä, C- tai B-hepatiiteista, HPV- eli papilloomaviruksesta, helikobakteerista ja herpeksestä. Joitakin näitä vastaan voi suojautua rokottautumalla tai käyttämällä kondomia.

On arvioitu, että noin viidennes kaikista maailman syövistä selittyisi bakteeri- tai virustartunnalla. Silti valtaosa virus- tai bakteeritartunnan saaneista ei sairastu syöpään. 

8) Älä syyttä pitkitä hormonikorvaushoitoa

Hormonikorvaushoidot, joita käydetään vaihdevuosien hoitoon, voivat suurentaa riskiä sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Suomen Syöpäjärjestöt ry suosittaa, että hormonihoidon hyötyjä ja haittoja punnitaan lääkärin kanssa. Etenkin pitkäaikainen hoito on riskialtista.

Lähteet: Eurooppalainen Syöväntorjuntaohjeisto, Ilmansyopaa.fi, Kaikkisyovasta.fi, American Cancer Society, Mayoclinic.org, NHS Choices, Terveyskirjasto, Syöpärekisteri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Millaiset luomet ovat normaaleja?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä