Nämä neljä elämäntapaa pienentävät syöpäriskiä merkittävästi – varoitus myös kesägrillaajille

1:32img
Oletko pohtinut, mikä on tappavin syöpä? Katso videolta syöpälääkärin vastaus kinkkiseen kysymykseen.
Julkaistu 13.06.2020 12:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Amerikan syöpäyhdistys on päivittänyt suosituksensa syöpien ennaltaehkäisystä. Järjestö kehottaa ihmisiä kiinnittämään huomiota neljään elämäntapaan, jotka lisäävät merkittävästi syöpään sairastumisen todennäköisyyttä.

Pysy normaalipainoisena, pidä itsesi aktiivisena läpi elämän, syö terveellisesti ja vältä tai rajoita alkoholin juomista. Nämä neljä elämäntapaa ovat tärkeimpiä tapoja pienentää syöpäriskiä tupakoimattomuuden ohella, Amerikan syöpäyhdistys linjaa sivuillaan.

– Vähintään 18 prosenttia kaikista Yhdysvaltain syöpätapauksista on yhteydessä näiden tekijöiden yhdistelmään, yhdistyksen sivuilla kirjoitetaan.

Nykyiset elämäntavat eivät sairastuta pelkästään amerikkalaisia. Vuonna 2018 julkaistun maailmanlaajuisen katsauksen mukaan vuonna 2012 lihavuudella oli merkitystä yhteensä noin neljässä prosentissa kaikkia syöpätapauksia. Tuolloin tutkijat epäilivät olevan todennäköistä, että ylipainosta johtuvien syöpätapausten määrä kasvaa tulevaisuudessa.

Täsmäohjeet lautaselle ja liikuntaan

Syöpäriskiään pienentääkseen ihmisten tulisi huolehtia painonsa pysymisestä kurissa. Lihavuus altistaa ainakin 11 syövälle, muun muassa ruokatorven syövälle, haimasyövälle, rintasyövälle ja munasarjasyövälle, kertoo Potilaan Lääkärilehti. Painonhallinta onnistuu ruokavaliota ja liikuntatottumuksia rukkaamalla.

Punainen liha, sokeriset elintarvikkeet, pitkälle prosessoidut ruoat ja puhdistetut viljat tulisi vaihtaa kasviksiin, hedelmiin ja täysjyvätuotteisiin. Terveellisiä ruoka-aineita kannattaa nauttia monipuolisesti. Lautaselle kannattaa valita erityisesti tumman vihreitä, punaisia ja oransseja kasviksia sekä runsaasti kuituja sisältäviä tuotteita, kuten täysjyvää ja palkokasveja.

Kesällä kannattaa myös muistaa, että grillatessa syntyvät polyaromaattiset hiilivedyt ovat syöpää aiheuttavia aineita.

Alkoholia tulisi välttää, sillä alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Naisten ei tulisi juoda yhtä annosta eikä miesten kahta annosta enempää alkoholia päivässä. Yksi annos on esimerkiksi 0,33 litraa keskiolutta.

LUE MYÖS: Tutkimus: Pullo viiniä nostaa naisten syöpäriskiä yhtä paljon kuin puoli askia tupakkaa

Istumisen ja makaamisen määrää tulisi vähentää, ja ruutujen edestä siirtyä liikuntaharrastusten pariin. Kohtuukuormitteista liikuntaa pitäisi harrastaa viikossa vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia tai raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 tunti ja 15 minuuttia. Amerikan syöpäjärjestön liikuntasuositukset vastaavat suomalaisia suosituksia.

Suojaa iho auringolta

Näin kesäisin syövän ehkäisyssä korostuu ihon suojaaminen auringon ultraviolettisäteilyltä, joka lisää ihosyöpien riskiä. Vajaalla kolmanneksella suomalaisista on ihotyyppi, joka ei juuri rusketu ja palaa herkästi. Ihon toistuva palaminen ja runsas UV-säteilyn määrä lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Iho kannattaa suojata auringolta aurinkosuojavoiteilla ja vaatetuksella. Keskipäivän aurinkoa on järkevää välttää.

LUE MYÖS: Tällaisia ovat ihosyövän oireet – ei aina sijaitse auringolle altistuneessa ihossa

Muita syövälle altistavia tekijöitä

Elintapojen lisäksi tietyt ympäristöaltisteet, kuten asbesti ja monirenkaiset hiilivedyt, aiheuttavat syöpää. Lisäksi tietyt bakteerit ja virukset, kuten papilloomavirus ja helikobakteerit, voivat altistaa syövälle. Papilloomavirusta vastaan on kehitetty rokote, jonka saavat Suomessa maksutta 10–12-vuotiaat tytöt.

Myös röntgenistä ja maaperän radonista lähtöisin oleva ionisoiva säteily voi aiheuttaa syöpää. Samoin tietyt solunsalpaajat, hormonihoidot ja immuunipuutostilaa aiheuttavat lääkkeet voivat altistaa syövälle.

5–10 prosentissa syöpätapauksista perimällä on suuri merkitys sairauden syntymisessä, kertoo Kaikki syövästä -sivusto.

Lue myös: 5 elämäntapaa, jotka antavat jopa kymmenen tervettä lisävuotta – kuinka montaa noudatat?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: American Cancer Society, MarketWatch, Kaikki syövästä, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä