Ahdistaako? Tämä ravintolisä saattaa auttaa

0:36img
KATSO MYÖS VIDEO: Paraneeko masennus nopeasti lääkkeillä? Terapeutti Ville Merinen vastaa.
Julkaistu 31.12.2023 14:00
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Vaikka vakava magnesiumin puute on todella harvinainen ongelma, voi jo matalilla magnesiumvarastoilla olla monenlaisia ikäviä vaikutuksia hyvinvointiimme: se voi esimerkiksi pahentaa ahdistuneisuuden ja stressin oireita.

Magnesium on elimistölle välttämätön kivennäisaine, jolla on rooli entsyymien aktivoinnissa, energiatuotannossa ja kehon ravintoaineiden säätelyssä.

Se edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa ja siksi kehon matalat magnesiumtasot voivat aiheuttaa muun muassa uniongelmia, ärtyneisyyttä, sumuista oloa, lihaskouristuksia ja matalaa verenpainetta, kertoo Health.

Laskeneet magnesiumtasot on yhdistetty myös ahdistukseen ja stressiin. Siksi magnesiumlisästä voi saada apua ahdistus- ja stressioireisiin, joihin se vaikuttaa useiden eri mekanismien kautta.

Lue myös: Helpottaa ahdistusta ja nukahtamista? Unilääkäri kertoo kolme syytä, miksi TikTokissa leviävä vinkki voi toimia

Magnesium säätelee aivojen välittäjäaineiden toimintaa

Kun elimistö altistuu stressille, siirtyy magnesiumioni "kotipaikastaan" solun sisältä solun ulkoiseen tilaan suojamekanismina stressiä vastaan. Vapautunut magnesium estää hermostoa kiihdyttävien ja stressiä lisäävien välittäjäaineiden toimintaa elimistössä.

Esimerkiksi glutamaatti on hermostoa kiihottava välittäjäaine, jolla on reseptoreita koko keskushermostossa. Glutamaatilla on rooli kognition, muistin ja mielialan säätelyssä.

Kun elimistö kärsii magnesiumvajeesta, ei magnesium pääse hillitsemään glutamaatin toimintaa reseptoreissa, vaan välittäjäaine pääsee aiheuttamaan elimistöä kiihottavan reaktion, jonka seurauksena stressin ja ahdistuksen määrä lisääntyy, kertoo Health.

Lue myös: Tällaisia ovat paniikkihäiriön oireet – paniikkikohtauksia voi olla jopa päivittäin: "Voi tulla voimakasta kuoleman pelkoa ja pelkoa itsekontrollin menettämisestä"

Lisää GABA-aktiivisuutta

Gamma-aminovoihappo eli GABA on aivojen ja muun keskushermoston hermosolujen toimintaa jarruttava välittäjäaine, jolla on rauhoittava vaikutus.

Magnesiumin tiedetään tehostavan GABA:n aktiivisuutta elimistössä eli näin ollen magnesium edistää välittäjäaineen rauhoittavaa vaikutusta.

Lue myös: Tutkimus löysi tavan helpottaa ahdistuneisuushäiriötä – voi auttaa yhtä hyvin kuin lääke

Säätelee lihasjännitystä

Magnesium on välttämätön ravintoaine myös lihasten toiminnalle ja rentoutumiselle.

Ahdistuneisuuteen liittyy yleensä lihasjännitystä, ja magnesiumin puute taas voi lisätä jännitystä lihaksissa entisestään. Lihasjännitys voi johtaa kouristukseen, mikä taas voi pahentaa ahdistusoireita.

Näin olleen magnesiumlisästä voi saada helpotusta ahdistusoireisiin, sillä magnesium auttaa vähentämään lihasten jännitystä.

Lue myös: Pilaako yliajattelu päiväsi? Simppeli kikka voi saada päässä pyörivät ajatukset hiljenemään – "Hyödyllisin neuvo, jonka olen koskaan kuullut"

Magnesium on turvallinen ravintolisä, muista kuitenkin

Magnesiumlisän ottamista pidetään yleisesti turvallisena tapana perusterveille aikuisille, mutta on hyvä muistaa, että se voi aiheuttaa sivuoireita.

Health-lehden mukaan tyypillisempiä magnesiumlisän aiheuttamia sivuoireita ovat ripuli, pahoinvointi ja ylävatsakipu.

Lääkärin tai farmaseutin kanssa on viisasta käydä läpi, voiko magnesiumlisällä olla yhteisvaikutuksia jonkin käyttämäsi lääkityksen kanssa.

Lue myös: Ole tarkkana kahvin juonnin ajoituksen kanssa, jos käytät näitä lääkkeitä

Magnesiumlisää valittaessa on hyvä ottaa huomioon, että magnesiumkloridi ja magnesiumoksidi aiheuttavat todennäköisemmin sivuoireita kuin muut magnesiumin muodot.

Ahdistuksen hoidossa magnesiumkloridista ja -sitraatista on huomattu olevan eniten hyötyä.

Magnesiumin yleinen saantisuositus on 310–420 milligrammaa, miehillä lähempänä alueen ylärajaa, naisilla lähempänä alarajaa, kertoo Duodecim.

Magnesiumia saa luontaisesti viljavalmisteista, kasviksista, kahvista, mineraalivedestä ja maitovalmisteista.

Lue myös: Yllättävä apu paniikkikohtauksen iskiessä: "Mainio terapiakikka"

Lindan sanottiin kärsivän paniikkihäiriöstä – syyksi paljastuikin ADHD

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Health, Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys