Kaupan hyllyiltä löytyy nykyään runsaasti erilaisia papulajikkeita. Tuntemalla papulajikkeet osaat valita juuri oikeanlaisia papuja ruokaasi.
Vihreä papu
Vihreät pavut ovat hyvänmakuisia ja todella vähäkalorisia. Toisaalta niissä on myös melko vähän hyödyllisiä ravintoarvoja, kuten kuituja ja proteiinia, verrattuna muihin papuihin. Kuten melkein kaikissa pavuissa, vihreissä pavuissa on runsaasti aineenvaihduntaa parantavaa folaattia eli foolihappoa.
Ravintoarvot sadalle grammalle vihreitä papuja:
Energiaa 36 kcal
Rasvaa 0,2 grammaa
Ravintokuitua 2,6 grammaa
Proteiinia 2,2 grammaa
Rautaa 0,8 milligrammaa
Kidneypapu
Kidneypavut sisältävät runsaasti kuituja ja proteiineja, joten ne ovat erinomainen ruoka-aine esimerkiksi lounaalle. Ne täyttävät pitkäksi aikaa ja tasapainottavat verensokerin heilahteluja ja aineenvaihduntaa. 100 grammassa kidneypapuja on 8 grammaa proteiinia ja saman verran ravintokuitua.
Ravintoarvot sadalle grammalle papuja:
Energiaa 110 kcal
Rasvaa 0,5 grammaa
Ravintokuitua 8 grammaa
Proteiinia 8 grammaa
Rautaa 2,9 grammaa
Adukipapu
Adukipavut ovat voimakkaan makuisia ja hyvin sulavia papuja. Niissä on runsaasti proteiinia, ja ne täyttävät pitkäksi aikaa. Ne sopivat makunsa puolesta erinomaisesti liharuokien kumppaniksi. Niissä on myös elimistölle hyödyllisiä kivennäisaineita. Adukipavut murentuvat helpommin kuin muut pavut, joten ne sopivat todella hyvin muhennoksiin tai vaikka lihamurekkeeseen.
Ravintoarvot sadalle grammalle papuja:
Energiaa 137 grammaa
Rasvaa 0,2 grammaa
Ravintokuitua 5,5 grammaa
Proteiinia 9,3 grammaa
Rautaa 1,9 milligrammaa
Valkoinen papu
Valkoiset pavut maistuvat miedolta ja sopivat siksi monipuolisesti erilaisiin ruokalajeihin. Ne sisältävät proteiinin ja kuidun lisäksi runsaasti rautaa, b-vitamiineja ja foolihappoa. Valkoisia papuja voi myös idättää. Idättäminen moninkertaistaa pavussa olevat vitamiinit. Papujen idut ovat täysin syötäviä, mutta liikaa idätettyinä pavut saattavat alkaa maistua hieman karvaalta.
Ravintoarvot sadalle grammalle papuja:
Energiaa 110 kcal
Rasvaa 1 gramma
Ravintokuitua 8 grammaa
Proteiinia 7 grammaa
Rautaa 3,7 milligrammaa
Soijapapu
Soijapavut ovat kaikista pavuista ravintorikkaimpia. Ne sisältävät paljon proteiinia, terveellisiä aminohappoja, vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja antioksidantteja. Myös soijapapuja voi idättää.
Ravintoarvot sadalle grammalle papuja:
Energiaa 178 kcal
Rasvaa 8 grammaa
Ravintokuitua 7,1 grammaa
Proteiinia 16,1 grammaa
Rautaa 3,8 milligrammaa
Mungpapu
Mungpavut ovat suloisen pieniä papuja, jotka sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon. Niistä voi myös idättää terveellisiä ituja. Mungpavut sisältävät erityisen runsaasti proteiinia ja ravintokuitua.
Ravintoarvot sadalle grammalle papuja:
Energiaa 320 kcal
Rasvaa 1,5 grammaa
Ravintokuitua 16 grammaa
Proteiinia 24 grammaa
Rautaa 6,5 milligrammaa
Lähde: Fineli.fi, Olivian.fi
(MTV LIFESTYLE)