Aleksanteri Kivimäki tuomittu yli kuudeksi vuodeksi vankilaan Vastaamo-jutussa

6:01img
VIDEO: Tämä Aleksanteri Kivimäen Vastaamo-tuomiosta on syytä tietää.
Julkaistu 30.04.2024 14:01
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Aleksanteri Kivimäki on tuomittu syylliseksi Vastaamo-jutussa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 

Kivimäki tuomittiin kuuden vuoden kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä, yli 9 200 törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, liki 21 000 törkeän kiristyksen yrityksestä ja 20 törkeästä kiristyksestä. 

Käräjäoikeus ei hylännyt syyttäjien syytettä miltään osin.

Käräjäoikeuden mukaan yksikään asiassa esitetty todiste ei yksinään osoittanut, että Kivimäki olisi syyllistynyt syytteessä kuvattuihin rikoksiin. 

Toisaalta yksikään todiste ei myöskään poissulkenut Kivimäen syyllisyyttä. Arvioinnissa merkityksellistä oli siten näytön kokonaisarviointi. 

– Siinä käräjäoikeus katsoi, että rikokset oli tehty palvelimella, jota Kivimäen oli selvitetty käyttäneen myöntämäänsä enemmän. Kivimäen oli myös selvitetty käyttäneen rikoskokonaisuuden kannalta merkityksellistä salausavainta ja IP-osoitetta tavalla, jonka hän oli oikeudenkäynnissä kiistänyt, käräjäoikeuden tiedotteessa todetaan.

– Merkitystä oli myös sillä, että rikoksen tekemiseen liittynyt palvelinkokonaisuus liittyi Kivimäen osin omistaman yrityksen toimintaan, ja että myös yrityksen liiketoiminta-ajatus liittyi olennaisilta osin siihen tapaan, jolla rikoskokonaisuus oli tehty, tiedotteessa jatketaan.

Lue myös: Syyttäjä on tyytyväinen Aleksanteri Kivimäen tuomioon – vain yhdestä seikasta voisi valittaa

Melkein enimmäisrangaistus

Kivimäen syyllisyyttä tuki käräjäoikeuden mukaan myös se, että hän oli julkaissut nimimerkillään keskustelupalsta Ylilaudalla Vastaamon tietomurtoon ja kiristykseen liittyneitä viestejä "tarkoituksenmukaisessa, päämäärätietoisessa ja kiinteästi ajallisessa yhteydessä kiristystoimien kanssa".

– Käräjäoikeus piti epäuskottavana, että Kivimäki olisi pystynyt julkaisemaan viestit tekemällään tavalla, jos hän olisi ollut rikoskokonaisuudesta ulkopuolinen ja saanut siitä tiedon vain Ylilautakeskustelusta tai esimerkiksi tiedotusvälineistä, käräjäoikeus tiedottaa.

– Syyksilukemisen kannalta merkitystä oli myös sillä, että Keskusrikospoliisiin tekemän valeoston oli näytetty mitä suurimmalla todennäköisyydellä päätyneen Kivimäen pankkitilille, tiedotteessa jatketaan.

Syyttäjä vaatii Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta, mikä on kyseisten rikosten enimmäisrangaistus. 

– Tekojen vakavuus, tekotapa ja Kivimäen erittäin piittaamaton suhtautuminen huomioon ottaen vankeusrangaistuksen pituudeksi tulisi noin 6 vuotta 7 kuukautta, käräjäoikeus katsoo.

Käräjäoikeuden mukaan tuomiota lievensi se, että Kivimäki oli puolustajansa välityksellä ryhtynyt sopimaan ehdollisista sovinnoista tuhansien korvausvaatimuksia esittäneiden asianomistajien kanssa.

Kivimäen vaatimusta siitä, että rangaistusta lieventävänä olisi otettu huomioon myös asian saama mediajulkisuus, käräjäoikeus ei sen sijaan hyväksynyt, tiedotteessa todetaan.

Yli 5 000 korvausvaatimusta

Käräjäoikeus määräsi Kivimäen pidettäväksi edelleen vangittuna.

Korvausvaatimukset erotettiin rikosasiasta myöhemmin järjestettäviksi oikeudenkäynneikseen. Näitä vaatimuksia on tähän mennessä saapunut käräjäoikeuteen yli 5 000. Niiden käsittelystä käräjäoikeus tiedottaa myöhemmin.

Tuoreimmat aiheesta

Vastaamo