Alkoholi on surkea unilääke: Lääkäri kertoo, miksi yömyssy kostautuu

Alkoholihömpsy ennen nukkumaanmenoa voi tuoda rentouttavan olon, mutta tavaksi yömyssyä ei suositella. Asiantuntijoiden mielestä sen tulisikin jäädä historian hämäriin.

Yömyssy tarkoittaa pientä alkoholiannosta ennen nukkumaanmenoa ja ennen muinoin sitä on käytetty tähän jopa lääkkeenäkin. Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat kertovat, että nykytiedon valossa tämän tavan olisi aika jäädä historian hämäriin.

Studiossa vieraana olivat neurologiasta väitöskirjaa tekevää lääkäri Eemil Partinen sekä Alkon vastuullisuuspäällikköMarja Aho. Yllä olevalla videolla kuullaan parempia tapoja saada makeat yöunet!

Alkoholi helpottaa nukahtamista, mutta huonontaa unen laatua

Partisen mukaan alkoholia käytetään hyvin paljon unilääkkeenä. Hänen mukaansa sitä käyttää jopa kymmenesosa ihmisistä ajoittain.

Ihan tuulesta temmattu väite yömyssyn tehosta ei ole, sillä alkoholi helpottaa nukahtamista. Siitä voi tulla rento ja mukava olo. Unen päästä on helpompi saada kiinni.

Tavaksi ei yömyssyä siitä huolimatta kannata ottaa, sillä alkoholi heikentää unen laatua. Partinen kertoo alkoholin vaikuttavan eri tavalla useisiin erilaisiin neurotransmitterijärjestelmiin. Etenkin siinä vaiheessa, kun alkoholin vaikutus alkaa loppua, se alkaakin häiritä unta.

Alkoholi häiritsee unta monin tavoin. Alkuun se rentouttaa ja rauhoittaa, mutta kun vaikutus vähenee, tulee ongelmia: Syvän unen määrä vähenee, REM-unen määrä lisääntyy ja unesta tulee rikkonaisempaa. Ihminen havahtuu useammin hereille ja saattaa nähdä enemmän unia. Lisäksi uni voi olla motorisesti levottomampaa ja unen määrä voi vähentyä.

– Käytännössä mitä enemmän juot, sitä enemmän se haittaa. Se on annosriippuvaista, hän sanoo.

Ei ole väliä, minkälaisena alkoholina yömyssyn nauttii. Unta se häiritsee joka tapauksessa.

Pidempiaikaisessa käytössä tilanne voi Partisen mukaan kääntyä päälaelleen niin, että jos et otakaan iltanapsua, voi unen laatu olla todella huonolaatuista. Tällä tarkoitetaan päiviä, viikkoja tai muuta pitkäaikaista jatkuvaa käyttöä.

Työtehokin kärsii

Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho kertoo, että myytti alkoholista unilääkkeenä elää edelleen hyvin vahvana – että yömyssy tai pari ennen nukkumaanmenoa auttaisi.

– Olisi tärkeää tehdä tietoisia valintoja, että onko yömyssy tarpeen vai ei, hän sanoo.

Aho muistuttaa, että henkilökohtaisten vaikutusten lisäksi yömyssyjen nappailu vaikuttaa yhteiskuntaankin seurannaisvaikutuksina: opiskelut tai työt voivat kärsiä huonojen yöunien jälkeen.

– Henkilö ei seuraavana päivänä vireystasoltaan ole parhaassa mahdollisessa tilassa, hän sanoo.

Aho toteaa, että alkoholin käyttö on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta hän toivoo ihmisten tekevän sen suhteen tietoisia valintoja. Alkoholin moninaiset haittavaikutukset on syytä pitää mielessä.

Alkoholia paremmin toimivat lääkkeettömät kotikonstit. Niistä lisää yllä olevalla videolla.

Lue myös:

    Uusimmat