Massachusettsissa asuvan miehen lakritsinhimo koitui hänen kuolemakseen, kertoo uutistoimisto AP.
The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu raportti muistuttaa, miksi lakritsin syömisessä kannattaa muistaa kohtuus.
Jo pari 100–200 gramman pussia salmiakkia tai lakritsia viikossa voi aiheuttaa muutaman viikon aikajänteellä terveysongelmia, kuten verenpaineen kohoamista ja veren alhaista kaliumia eli hypokalemiaa. Riskiraja kuitenkin riippuu yksilöllisestä herkkyydestä sekä lakritsivalmisteesta.
Amerikkalaisen 54-vuotiaan rakennustyöntekijän kohdalla riskirajat alkoivat paukkua, kun mies vaihtoi hedelmänmakuiset karkkipatukat lakritsiversioihin. Hän söi puolitoista lakupussillista päivässä. Muutaman viikon jälkeen mies lyyhistyi syödessään lounasta pikaruokaravintolassa.
Lääkärit totesivat, että miehen veren kaliumpitoisuus oli vaarallisen alhainen. Elvytyksestä huolimatta mies kuoli seuraavana päivänä.
Lue myös: 8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!
Runsas lakritsin syöminen altistaa sydämen rytmihäiriöllle
Lääkärilehden artikkelissa kerrotaan, että lakritsin sisältämä glykyrritsiinihappo estää munuaisissa kortisolin hajoamista, mikä voimistaa kortisolin paikallista vaikutusta ja saa munuaisten suolahormonireseptorit aktivoitumaan. Tämän seurauksena ihmisen verenpaine nousee, kaliumarvot laskevat ja kehoon syntyy turvotuksia.
Veren alhainen kaliumpitoisuus eli hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille.
Glykyrritsiinihappo on peräisin lakritsijuuren uutteesta, jota käytetään lakritsin lisäksi salmiakissa, tietyissä juomissa sekä joissain ummetuslääkkeissä ja tupakkavalmisteissa. Lakritsivalmisteissa on suuria eroja siinä, kuinka paljon ne sisältävät glykyrritsiinihappoa.
Lue myös: Kärsitkö tästä salakavalasta vaivasta? "Ensimmäinen oire voi olla aivoinfarkti" – yksinkertainen sormipainallus voi pelastaa henkesi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: AP, New England Journal of Medicine, Lääkärilehti