Apteekkari keksi nerokkaan tavan suojata työntekijänsä koronavirukselta – 3D-tulostaa nyt suojavisiirejä myös kotihoidon tarpeisiin: "On tullut jo kiitosta"

Koronaviruspandemia on pakottanut yritykset miettimään erilaisia keinoja suojata työntekijänsä. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Vaalan apteekki löysi ongelmaan ratkaisun 3D-tulostimien avulla. Nyt apteekki lahjoittaa itse tehtyjä suojavisiirejä myös kotihoidon työntekijöille. 

Kuinka ruokakauppojen suojapleksejä voitaisiin hyödyntää apteekissa, jossa asiakasta pitäisi palvella myös muualla kuin kassan takana? Muun muassa tätä pohti Vaalan apteekkia pitävä apteekkari Jyri Saastamoinen. Pian hänen sähköpostiinsa kilahti ratkaisu ongelmaan. 

– Meillä on apteekissa 3D-tulostin, jota on käytetty muun muassa lääkerobottiin sopivien kehikoiden tulostamiseen. Eräänä päivänä tulostinvalmistaja laittoi sähköpostia, että heillä on yhdessä Tsekin terveysministeriön kanssa projekti meneillään, jossa tehdään lahjoitettavaksi tarkoitettuja suojaimia, Saastamoinen toteaa.

Apteekkari päätti lähteä mukaan projektiin nähtyään suojainten mallinnukset. Saastamoinen halusi tulostaa suojavisiireitä sekä oman henkilökunnan että muiden palveluammateissa olevien suojaksi. Tulostimen kapasiteetti oli kuitenkin rajallinen, joten Saastamoinen yritti miettiä, mikä käyttäjäryhmä tarvitsisi suojaimia kiireellisimmin. 

– Juolahti mieleen, että kotihoitajat eivät ehkä ole ensilinjassa sellaisen tavaran saannissa, mitä on vähän koko maassa. 

Suojavisiirien seuraava lahjoituspaikka on jo päätetty

Vaalan apteekki päätti yhdessä Kainuussa sijaitsevan Paltamon apteekin kanssa tulostaa suojaimia molempien kuntien kotihoidon työntekijöille. Heitä on apteekkarin arvion mukaan noin 80. 

 – Kahdeksan suojan muoviosiin menee 3D-printterillä noin vuorokausi tulostua eli ei tällä hirveän laajasti pystytä tuotantoa tekemään. Minulla itselläni on tulostimia kaksi, eli vuorokaudessa saan tehtyä 16 maskia. 

3D-tulostetut suojavisiirit koostuvat tulostetuista muoviosista ja kalvosta, joka leikataan sopiviksi paloiksi, muotoillaan ja kiinnitetään käsin. Yhteensä materiaalikuluja yhtä suojainta kohtaan tulee noin viidestä kymmeneen euroa. 

 – Näissä on läpinäkyvyys ihan huikea. Nämä painavat visiirilevyn kanssa alle 100 grammaa, joten ne eivät rasita myöskään käyttäjää, kehuu apteekkari. 

Saastamoinen arvelee, että suojainten tulostamisen suosio on yllättänyt visiirimuovin toimittajat, sillä varastoissa myydään tällä hetkellä ei-oota. Apteekkari kuitenkin uskoo saavansa projektin loppuun. Ollaanhan jo loppusuoralla. 

– Viime viikolla sain lahjoitettua suojaimia Vaalan kotihoidolle. Sieltä on jo tullut kiitosta, että käyttäjät ovat olleet hyvin tyytyväisiä. 

Kun tämä lahjoitusprojekti on saatu loppuun, on Saastamoisella jo seuraava kohde mielessään.

– Kunnan hammashoidon työntekijöille tällaiset suojaimet tulisivat varmasti tarpeeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat