Asiantuntija varoittaa salakavalasta syömistaipumuksesta: "Laskisin sen epätyypilliseksi anoreksiaksi"

Mitä tarkoittaa ortoreksia? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 2:30
Ortoreksia ei ole mikään uusi juttu, kertoo Syömishäiriöliiton Katri Mikkilä.

MTV Uutiset haastatteli Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilää.

Ruokavalion tarkkailu on tiettyyn pisteeseen saakka hyvä juttu, mutta asiat voivat mennä myös överiksi. Ortoreksialla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen yrittää pakkomielteisesti syödä mahdollisimman terveellisesti. Usein kuvaan liittyy myös pakonomainen liikunta. Ortoreksia ei ole virallinen syömishäiriö kuten anoreksia tai bulimia.

– Laskisin sen epätyypilliseksi anoreksiaksi. Siihenkin liittyy syömisen rajoittamista, kertoo Katri Mikkilä, Syömishäiriöliiton asiantuntija.

Epätyypillinen syömishäiriö tarkoittaa sellaista syömishäiriötä, joka ei täytä virallisia syömishäiriön, kuten anoreksian tai bulimian, diagnoosikriteereitä. Epätyypillistä anoreksiaa sairastava ei esimerkiksi alita tiettyjä painorajaa, joka anoreksialle on asetettu.

Syömisen ajattelu hallitsee elämää

Voi olla, että ortoreksiasta kärsivä ihminen syö määrällisesti riittävästi. Kehon koossa ei välttämättä huomaa muutoksia.

– Mutta syöminen ja syömisen ajattelu hallitsee elämää ja arkisia valintoja ihan samalla tavalla kuin anoreksiassa.

Tällainen käytös ei Mikkilän mukaan ole terveempää kuin anoreksiassa, vaikka anoreksiaan liitettyä välitöntä hengenvaaraa ei näyttäisi olevan.

– Se voi silti haitata ihmisen elämää, psyykkistä hyvinvointia ja arkista toimintakykyä todella paljon ja rajata elämää tosi pieneksi.

Mikkilän mukaan ortoreksia on vielä siinäkin mielessä haasteellinen, että se pysyy piilossa tosi pitkään. Siihen ei välttämättä osata samalla tavalla tarttua kuin vaikkapa anoreksiaoireiluun.

Videolla Katri Mikkilä antaa käytännön esimerkin siitä, milloin syömisen tarkkailu menee liiallisuksiin.

Osittainen lähde: Syömishäiriöliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat