Asiantuntijat kertovat, millaista huoleton ja salliva ruokailu ja syöminen parhaimmillaan on ja miten se tukee myös painonhallintaa.
Terveystalon vastaava ravitsemusterapeutti Mari Aalto kokee, että todella monella on nykyään häiriintynyt syöminen ja ruokasuhde.
– Olen siitä kyllä huolissani, Aalto myöntää Huomenta Suomen haastattelussa.
Aallon mukaan tyypillisimmät ongelmat liittyvät syömisen hallintaan. Ongelmia voivat olla esimerkiksi ahminta, tunnesyöminen sekä iltapainotteinen napostelu ja makean syöminen, joka ei ole hallinnassa.
Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilän mukaan ei ole olemassa "tyypillistä" syömishäiriöön sairastuvaa – syömishäiriöön sairastutaan iästä ja sukupuolesta riippumatta ja oireet voivat olla joko syömistä tai syömättömyyttä ja kaikenlaista siltä väliltä.
– Jokainen syömishäiriötarina on omanlaisensa, Mikkilä toteaa.
Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu sekä Mari Aallon mietteet siitä, miten laihduttaminen helposti vain lihottaa ihmistä ja vääristää entisestään suhdetta syömiseen.
Lue myös: Salakavala ortoreksia on yleinen syömishäiriö, jota on vaikea tunnistaa
Millainen on terve suhtautuminen ruokaan?
Mari Aallon mukaan terve suhtautuminen ruokaan on rento ja joustava.
– Sellainen, mitä ei tarvitse miettiä koko ajan. Syödään nälkä- ja kylläisyyssignaalien mukaan, ei kielletä ja rajoiteta itseltään mitään. Parhaimmillaan syöminen toimii niin, että meille ei edes tule voimakkaita ruokahimoja tai napostelun tarvetta, puhumattakaan ahmintatyyppisestä käyttäytymisestä, Aalto kertoo.
Mikkilä uskoo, että jos yhteiskuntamme ei suhtautuisi lihavuuteen niin negatiivisesti, huoleton syöminen olisi helpompaa, eikä sairaalloiseen ylipainoon johtavia ylilyöntejä tapahtuisi niin helposti.Shutterstock
Katri Mikkilä komppaa tätä ja toteaa, että syömisen tulisi vain soljua arjessa mukana. Vaikka syömistä pitääkin jonkin verran suunnitella, se on pohjimmiltaan vain itsestään huolta pitämistä.
– Totta kai se saa olla iloa ja nautintoa tuottava asia, mutta se ei saa olla ainoa iloa ja nautintoa tuottava asia, Mikkilä toteaa.
Jos huoleton syöminen johtaa painonnousuun, syöminen ei Aallon mukaan ole välttämättä tasapainossa, vaan esimerkiksi liian pitkät ateriavälit tai oman syömisensä rajoittaminen saattavat johtaa tarpeettomaan naposteluun.
Mikkilä muistuttaa, että rajoittuneesta syömisestä joustavampaan ruokailuun siirtyessä ei kannata myöskään välttämättä liiaksi hätkähtää painonnousua.
Lue myös: Pätkäpaastosta voi olla paljonkin hyötyä terveydelle, kunhan muistaa oleellisen asian: "Terveyshyödyt kumoutuvat, jos..."
Lue myös: Stand up -koomikko Raisa Omaheimon mukaan Suomi on läskipelkoinen yhteiskunta: "Läskiys ei häviä sillä, mitä yksilöt tekevät"
Katso myös: Mitä tarkoittaa ahmintahäiriö, binge eating disorder?
1:24Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä kertoo, mitä tarkoitetaan ahmintahäiriöllä.