Asiantuntija vihreiden kannabispäätöksestä: Ei ihan paras markkinointikikka

Kannabiksen laillistamisehdotus oli vihreiltä radikaali veto, joka ei tosin välttämättä tuo puolueelle uusia äänestäjiä, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. 

– Suomalainen huumepolitiikka on perustunut puolen vuosisadan ajan tiukkaan rajoittamiseen ja siihen, että sen tehtävänä on nimenomaan saatavuuden vähentäminen, estäminen ja huumeiden käytön pitäminen laittomana toimintana, Markku Jokisipilä totesi MTV:n Uutisaamussa.

– Jos vihreiden tekemän ehdotuksen mukaan toimittaisiin, se olisi täyskäännös suomalaisen huumepolitiikan pitkässä linjassa.

Seurataanko Suomessa kansainvälisiä trendejä?

Tutkimusten mukaan huomattavasti aiempaa useampi suhtautuu sallivasti kannabikseen. Jokisipilä arvioi, että myös lainsäädäntö muuttuu vähitellen.

–Voisi katsoa, että jonkinlainen liberalisointi huumepolitiikassa tapahtuu. Se vastaisi kansainvälisen huumepolitiikan trendejä. Mutta kansalliset päihteiden ja huumeidenkäyttökulttuurit ovat hyvinkin erilaisia. Suomi on ollut siinä mielessä erilainen kuin moni muu maa, Jokisipilä toteaa.

–Meillä huumeiden käyttö on ollut melko vähäinen ilmiö verrattuna moniin muihin maihin. Alkoholin kanssa meillä on ollut omia ongelmiamme riittämiin. Kun tilanne on ollut aika hyvä, monet poliitikot miettivät, onko kun yksiselitteistä tutkimustietoa ei ole, kannattaako ottaa riski liberalisoinnin nimissä.

Puolueiden nuoriso-osastot myönteisimpiä

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Suomessa muut puolueet ovat tyrmänneet vihreiden ehdotuksen kannabiksen laillistamisesta melko yksiselitteisesti. Puolueiden nuorisojärjestöissä ehdotukselle on tosin löytynyt enemmän ymmärrystä.

Reaktiot eivät yllättä eduskuntatutkimuskeskuksen johtajaa.

–Ehkä vasemmistoliitto erottui toiseksi myönteisimpänä. Hekään eivät välttämättä kannabiksen laillistamista halua, mutta olivat käytön dekriminalisaation puolella. Kolmas vaihtoehto on vielä niin sanottu depenalisaatio eli rangaistavuudesta luopuminen esimerkiksi niin, että käyttörikoksissa harkintavaltaa siirretään yksittäisten poliisien harteille. Sitä on osin ehkä jo tapahtunutkin. 

–Varmasti keskustelu jatkuu, mutta en näe, että tässä mitään kovin suurta linjamuutosta olisi odotettavissa puolueiden suunnalta.

Ei ihan paras markkinointikikka

Miten ehdotus sitten näkyy vihreiden kannatusluvuissa? Mielipide- ja asennetutkimusten perusteella ei ole luvassa suurta nousua.

–Käsittääkseni tilanne on edelleen se, että ainakin noin puolet ihmisistä vastustaa kannabiksenkin laillistamista, eli ei vihreiden aloitetta ehkä voi ainakaan minään laajana uutena kannatusmarkkina-avauksena pitää, Jokisipilä sanoo ja naurahtaa.

–Vaikka tämä on tärkeä kysymys tietylle joukolle ihmisiä, suomalaisten enemmistölle tämä on yhteiskunnallisten asioiden kokonaisuudessa enemminkin pieni. Heidän on vaikea hahmottaa sitä, mikä laajempi yhteiskunnallinen hyvä kannabiksen laillistamisen kautta saavutettaisiin. 

Lue myös:

    Uusimmat