Suomessa on viime päivinä käyty kiivasta keskustelua kannabiksen laillistamisesta.
Vihreät äänesti viikonloppuna puoluekokouksessaan kannabiksen laillistamisen puolesta. Puoluekokous kannattaa "kannabiksen kieltolain kumoamista" ja sitä, että kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallitaan.
Vihreät ovat jo aiemmin halunneet muuttaa päihdepolitiikkaa rangaistuksista haittojen vähentämiseen.
Lue myös: Mitä kannabiksen laillistaminen tarkoittaisi käytännössä? A-klinikan Simojoen mukaan yhteiskunta ei ole vielä valmis
Tätä vihreiden äänestystulosta ovat puoltaneet ja vastustaneet niin poliittiset päättäjät kuin kansalaisetkin. Mutta mitä kannabiksen laillistaminen Suomessa tarkoittaisi?
Dekriminalisointi vs. laillistaminen
Tällä hetkellä kannabiksen käyttö, kasvattaminen ja myyminen on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa. Huumausainerikoksista voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta.
Jos kannabis – vihreiden äänestyksen mukaisesti – laillistettaisiin Suomessa, kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallittaisiin. Samalla sen myyntiä ja valmistusta voitaisiin alkaa säännellä ja verottaa.
Puolestaan yksi esitetyistä vaihtoehdoista kannabiksen laillistamiselle on dekriminalisointi. Tätä on esittänyt muun muassa THL.
Laillistaminen ja dekriminalisointi sekoitetaan kuitenkin helposti keskenään.
Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan teon rangaistavuuden poistamista. Eli jos kannabis dekriminalisoitaisiin, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kannabiksen käytöstä ja pienien määrien hallussapidosta ei saisi rangaistusta.
Kanada laillisti kannabiksen
Kanada laillisti kannabiksen vuonna 2018 toisena maana maailmassa. Kannabiksen lääkekäyttö tuli lailliseksi vuonna 2001.
Nykyään yli 18-vuotiaat saavat pitää hallussaan ja jakaa muiden aikuisten kanssa enimmillään 30 grammaa kannabista, joka on ostettu laillisesti. Omaan käyttöön kanadalainen saa kasvattaa kerrallaan neljää kannabiskasvia.
Kanadan eri provinsseissa kannabiksen käytön ja myynnin sääntely voi vaihdella esimerkiksi siten ikärajan osalta. Maan terveysministeriö jakaa kasvatusluvat myyville kasvattajille.
Ainakin taloudellisesti kannabiksen laillistaminen kannatti Kanadassa. Päihdekasvi on tuonut maalle runsaasti verotuloja.
Laillistamista seuranneina viitenä kuukautena maa sai noin 164,5 miljoonaa euroa verotuloja.
Ei pelkkää hyvää
Laillistaminen on kuitenkin tuonut myös haasteita.
Yksi laillistamista puoltanut argumentti oli se, että kannabis haluttiin pitää poissa lasten ulottuvilta ja pimeästä myynnistä.
Tässä ei ole kuitenkaan täysin onnistuttu. Laillisesti myydyn kannabiksen ohella kannabista myydään edelleen laittomasti, vaikka vähemmän kuin ennen.
Yksi syy laittomiin markkinoihin on se, että laiton kannabis on laillista halvempaa.