Asiantuntijalta raadollinen arvio Pohjois-Korean syystä lähteä sotaan

Venäjä toivoo, että se voisi sitoa myös Aasian osaksi sotaansa Ukrainassa, arvioi humanistisen tiedekunnan varadekaani Tiina Airaksinen Helsingin yliopistosta. Pohjois-Korealle syy osallistua Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan saattaa olla niinkin yksinkertainen kuin huomionhalu.

Eri maat ovat kertoneet tiedustelutiedoistaan, joiden mukaan Pohjois-Korea olisi lähettänyt joukkojaan Venäjän tueksi Ukrainan sodassa.

Jos tämä pitää paikkansa, olisi Pohjois-Korean toimille Airaksisen mukaan Kiinalta ainakin hiljainen hyväksyntä. Airaksisen mukaan Kiinalle sopii se, että Venäjä on jonkinlaisessa turbulenssissa, koska se voi ostaa maasta energiaa, mikä hänen mukaansa voi olla myös Pohjois-Korean intressin taustalla.

Pohjois-Korealle kaikki julkisuus on hyvästä

Airaksinen muistuttaa kuitenkin, että Pohjois-Korea on Aasiassa omanlainen tapauksensa, jonka motiivi osallistua Venäjän toimiin voi olla myös huomionhalu.

– Pohjois-Korea varmasti haluaa myös julkisuutta, hän toteaa.

Pohjois-Korea on Airaksisen mukaan ollut tietyllä tavalla "hylätyn lapsen asemassa", jolloin mikä tahansa julkisuus on sille suunta parempaan.

– Se voi olla myös Pohjois-Korealle mahdollisuus näyttää, että heilläkin on sotilasvoimia ja hekin voivat tukea jotain valtiota.

Lue myös:

    Uusimmat