Mihin Putin käyttää Pohjois-Korean joukkoja? USA:sta uusi arvio

Venäjälle on saapunut Pohjois-Koreasta "vähintään 3000 sotilasta", mutta mihin tehtäviin?

– Jos Pohjois-Korean sotilaat tulevat sotimaan Ukrainaa, se korostaa, kuinka Venäjän epätoivo kasvaa, Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi keskiviikkoiltana.

Naton pääsihteeri Mark Rutten mukaan Pohjois-Korean osallistuminen sotaan Ukrainassa olisi "merkittävä eskalaatio". Mutta on mahdollista, että Venäjä kiertää tätä sääntöä tuomalla pohjoiskorealaiset sotatoimiin Venäjällä.

Nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain hallinnon edustaja kommentoi uutistoimisto Reutersille, että Kreml voisi siirtää Pohjois-Korean joukot Vladivostokin harjoituskeskuksista Ukrainan rintaman sijaan Venäjän Kurskiin, jota Ukraina on osin hallinnut elokuun yllätyshyökkäyksen jälkeen. Näin teknisesti Venäjä voisi väittää, ettei "punaista viivaa", Ukrainan rajaa olisi ylitetty, ja Venäjä ei käyttäisi Ukrainan sotatoimissa toisen maan apua.

Etelä-Korea kertoi aiemmin tänään keskiviikkona oman tiedustelutietonsa pohjalta, että Pohjois-Koreasta on lähetetty 1 500 uutta sotilasta Venäjälle.

Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten sotilaiden kokonaismääräksi Etelä-Korea arvioi nyt 3 000. Joulukuuhun mennessä määrän arvellaan kasvavan 10 000:een.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Venäjällä oltaisiin kouluttamassa kaksi pohjoiskorealaista prikaatia, joissa kummassakin olisi enimmillään 6 000 sotilasta.

Vielä maanantaina Pohjois-Korean YK-lähettiläs kiisti, että maan sotilaita olisi lähetetty auttamaan Venäjää Ukrainan sodassa.

Ukraina kehotti keskiviikkona rintamalle mahdollisesti päätyviä Pohjois-Korean sotilaita antautumaan.

Ulkopoliittisen instituutin Ukrainaan erikoistuneen ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan esille nostetuilla luvuilla, noin 10 000:lla, ei ole sodan kannalta suurta merkitystä.

– Putinilla on joidenkin arvioiden mukaan tällä hetkellä 600 000–700 000 miehen joukot eturintamalla. Luvut ovat siis siihen verrattuna pieniä, Moshes sanoi STT:lle viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat