Ota huomioon muutama seikka ennen kuin jätät mökin talveksi oman onnensa nojaan. Näillä ohjeilla mökki pärjää kylmän talven omillaan.
Kouvolan vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja ja Jouko Taskinen nimeää mökin tärkeimmäksi syystoimeksi vesivahingoilta ja jäätymiseltä suojaamisen. Kylmilleen jätettävän mökin vesijohdot ja viemärit on tyhjennettävä jäätymisen varalta. Mikäli mökissä käytetään peruslämpöä, riittää että vesiputket jätetään paineettomiksi. Näin vältytään suurilta tuhoilta vuodon yllättäessä.
– Mikäli mökkiin jätetään peruslämpö, on talviteloille laittaminen huomattavasti yksinkertaisempaa. Tällöin ei ole pelkoa vesijohtojen jäätymisestä. Jos mökki jää kylmilleen, on tärkeää, että vesijohdot tyhjennetään, koska muuten ne jäätyvät ja halkeilevat. Myös sisällä ja ulkona olevat vesiastiat pitää tyhjentää, koska muuten ne halkeavat, Taskinen sanoo.
Taskinen ohjeistaa putsaamaan rännit ja syöksytorvet. Jos ne ovat täynnä lehtiä ja roskaa, vesi ei pääse kulkemaan oikein. Tällöin vesi saattaa päästä mökin rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurion.
Mökiltä katkaistaan usein sähköt talveksi. Huomioithan sen, että etäluettavien mittareiden aikana sähköä ei saa katkaista pääkatkaisijasta, vaan se tulee katkaista mittarin kytkimestä. Näin yhteys sähkölaitokselle ei katkea.
Mökki kannattaa siivota kunnolla jo syksyllä, ettei keväällä odota kahta kauheampi urakka. Tulisijat tulisi puhdistaa tuhkasta ja mökille jäävät ruokatarvikkeet tulisi laittaa lasi- tai muoviastioihin, jotka suojaavat ruokia hiiriltä. Pihakalusto pitäisi viedä suojaan. Niiden vauriot kannattaa huoltaa jo syksyllä, jotta kalusteet saadaan heti keväällä käyttöön. Pihakasvit kiittävät talvisuojauksesta ja lannoituksesta.
– Kasvit voi suojata havuilla. Mikäli mökillä on jänisten ravinnoksi kelpaavia kasveja, ne tulisi verkottaa, Taskinen ohjeistaa.
Mökkiläisen viholliset: hiiret ja varkaat
Savuhormin verkottaminen kannattaa, sillä se estää hiiriä pääsemästä sisään hormin kautta. Hiiret saattavat tehdä Taskisen mukaan pahaakin jälkeä, joten niiden pyydystäminen olisi hyvä aloittaa jo syksyllä.
– Siihen pitää varautua, että yleensä hiiret kuitenkin pääsevät sisään, koska ne mahtuvat jopa seitsemän millin raoista.Ne alkavat pesiä vuodevaatteisiin ja siitä tulee kamalaa jälkeä.
Mökille jäävät vuodevaatteet ja muut tekstiilit pitäisi säilyttää ilmavasti, koska se vaikeuttaa hiirten pesimismahdollisuuksia. Sisällä kannattaa myös pitää hiirenloukkuja, joita tulisi käydä tyhjentämässä talven aikana.
Pimeä syksy on Taskisen mukaan varkaiden kulta-aikaa. Pihavalojen liiketunnistus on hyvä keino varkailta suojautumiseen. Mökille on myös saatavissa erilaisia hälytysjärjestelmiä. Pidäthän kuitenkin huolen, että vakuutuksesi ovat kunnossa.
Taskinen sanoo, että mökiltä lähdettäessä ei saisi vetää verhoja kiinni. Kun verhot ovat auki, varkaat näkevät ikkunoista, että mökillä ei ole mitään varastettavaa.
– Kaikki arvotavarat on hyvä ottaa mukaansa. Se jätetäänkö mökkitien päähän puomi, on kaksipiippuinen juttu. Puomi voi pidätellä harrastelijavarkaita, mutta ammattilaisia se ei estä. Lisäksi puomi on selvä merkki siitä, että tien päässä olevassa mökissä ei ole ketään. Puomit toimivat myös esteenä hälytysajoneuvoille.
Lue myös:
Maaret Tiensuu/ MTV3