Asiantuntijat lausuivat näkemyksensä Sébastien Ogierin ulosajosta – senttipeli kallistui väärään suuntaan: "Järkytys"

Sébastien Ogierin auto katolleen päätöspätkällä – "Tähän kariutuivat Toyotan ja Ogierin mestaruushaaveet" 1:15
Sébastien Ogierin auto katolleen päätöspätkällä – "Tähän kariutuivat Toyotan ja Ogierin mestaruushaaveet"

Toyota-kuski Sébastien Ogierin haaveet Hyundai-kollega Thierry Neuvillen MM-johdon kutistamisesta kariutuivat Kreikan rallin viimeisellä erikoiskokeella kisan toiselta sijalta sattuneeseen ulosajoon.

Ogier oli ollut rallissa ylivoimaisesti nopein kuljettaja poislukien perjantain kaksi viimeistä erikoiskoetta, joilla hän putosi turbovian vuoksi kahden ja puolen minuutin päähän kärjestä. Sunnuntain yhteisajoissa Ogierilla oli päätöspätkälle lähdettäessä 13,0 sekuntia hyvää Hyundain Ott Tänakiin.

Lauantailta tulleen viiden pisteen tappion Neuvilleen kuitatakseen Ogier lähti kuitenkin rohkeasti hakemaan täyttä pistepottia myös rallin viimeiseltä ek:lta.

Taistelu päättyi jo ensimmäisillä kilometreillä, kun Ogier leikkasi hanakasti oikealle kääntyvää mutkaa ja oikea etupyörä haukkasi liikaa. Auto kellahti oikealle kääntyvässä mutkassa katolleen.

Ulosajoa puitiin MTV Urheilun MM-rallistudiossa.

– Virhe, jota ei normaalisti tuolta mestarilta nähdä. Tuollainen ulosajo tuohon paikkaan oli järkytys, MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa sanoi.

Ketomaan mukaan Ogier ajoi ulosajomutkaan ylikovaa ja jarrutus meni pitkäksi. Viimeisen ek:n keskeyttäminen yli 40 minuutiksi saattoi olla Ogierin tapauksessa ratkaisevaa.

– Renkaat olivat ihan kylmät, kun oli tosi pitkä tauko siinä ennen pätkälle lähtöä. Kuljettajathan tulevat yleensä ek:n lähtöön niin, että vanteet ja jarrut ovat lämpimät. Ne hohkaavat renkaan rungon kautta lämpöä renkaaseen. Ogierilla oli kovat renkaat, ja muilla kuljettajilla oli myös pehmeitä alla.

Ketomaan arvion mukaan kylmän ja lämpimän renkaan välillä saattaa tällaisessa tilanteessa tulla ratkaiseva noin 20 sentin ero jarrutuksessa.

Asiantuntijakollega Riku Tahko pani lisäksi merkille, että ulosajomutkaan oli jäänyt ensimmäiseltä ajokerralta pienemmän luokan auto.

– Kävikö siinä joku sellainen ihan nanosekunnin juttu, että katse nauliintui ja alkoi miettiä, että mikä tuolla on, kun muutenkin vähän ylikovaa meni siihen.

Ogier oli kaadon jälkeen pitkään paikallaan, mutta ajoi pätkän lopulta hitaasti läpi ja pelasti lauantaina ansaitsemansa 13 MM-pistettä. Ero Neuvilleen kasvoi kuitenkin 27 pisteestä 38 pisteeseen, kun ajamatta on enää kolme osakilpailua. Tänak  nousi Ogierin edelle neljän pisteen marginaalilla.

Asiantuntijat avasivat Ogierin ulosajon taustoja – Neuvillelle valtavat kehut unelmaviikonlopusta 5:28
Asiantuntijat avasivat Ogierin ulosajon taustoja – Neuvillelle valtavat kehut unelmaviikonlopusta

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat