Asunnottomien yö nostaa esille tilastoissa näkymättömän piiloasunnottomuuden

Viime vuonna Suomessa oli noin 3 400 yksinelävää asunnotonta ja 123 asunnotonta perhettä. Asunnottomuus laski edellisvuoteen verrattuna.

Tänään vietetään Asunnottomien yötä. Tapahtumaa vietetään Suomessa vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

Tämän vuoden teema on virallisten asunnottomuustilastojen taakse jäävä piiloasunnottomuus. 

Vailla vakinaista asuntoa ry:n viestintävastaavan Erja Morottajan mukaan piiloasunnottomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö saattaa olla kirjoilla jossakin asunnossa, mutta ei esimerkiksi väkivallan tai muun syyn vuoksi voi asua siellä. 

Morottajan mukaan yleisintä piiloasunnottomuus on naisten, nuorten, maahanmuuttajien sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa.

Piiloasunnottomien ihmisten elämäntilanteet ovat Morottajan mukaan moninaisia. Piiloasunnoton henkilö voi kokea väkivaltaa tai sen uhkaa kotonaan, minkä vuoksi omassa kodissa asuminen on mahdotonta. 

Piiloasunnottomia ovat myös huonossa parisuhteessa elävät ihmiset, jotka eivät voi elää kotonaan sekä nuoret, jotka nukkuvat tuttujensa luona, vaikka virallisesti olisivatkin vielä kirjoilla kotona. Myös ilman henkilötunnusta Suomessa oleskelevilla on riski joutua piiloasunnottomaksi.

– Tällainen asunnottomuuden muoto ei näy virallisissa asunnottomuustilastoissa. Piiloasunnottomuus myös altistaa hyväksikäytölle, sillä nämä henkilöt ovat hyvin haavoittuvaisessa asemassa ja muiden avun armoilla, Morottaja sanoo.

Asunnottomuus on Suomessa vähentynyt

Asunnottomien yön päätapahtuma järjestetään klo 14.50 alkaen Helsingin Kansalaistorilla, jossa luvassa on muun muassa keskusteluja sekä musiikkia. Yhteensä tapahtumia järjestetään yli 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran tilaston mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla runsaat 3 400 yksinelävää asunnotonta ja 123 asunnotonta perhettä. 

Asunnottomien määrä väheni edellisvuodesta 260 henkilöllä. Pitkäaikaisasunnottomien määrä väheni, kun taas maahanmuuttajien osuus asunnottomista nousi edellisvuoteen verrattuna. Pitkäaikaisasunnottomaksi luetaan henkilöt, jotka ovat olleet asunnottomana vähintään yhden vuoden ajan.

Suomessa asunnottomuutta on tilastoitu vuodesta 1986 alkaen, jolloin Suomessa oli noin 20 000 asunnotonta. Aran mukaan asunnottomuus onkin vähentynyt Suomessa liki 80 prosenttia 35 vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat