Paperiset asunto-osakekirjat siirtyvät pian historiaan, kun ne muutetaan sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä huoneistotietojärjestelmästä puuttuu kuitenkin vielä kymmenien tuhansien suomalaistaloyhtiöiden osakeluetteloita. Aikaa tietojen toimittamiseen on tämän vuoden loppuun saakka.
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden tulisi löytyä tämän vuoden loppuun mennessä Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä huoneistotietojärjestelmästä.
Uudet, vuoden 2019 jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt ovat siirtyneet järjestelmään automaattisesti, mutta ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden on tehtävä siirto manuaalisesti. Tällä hetkellä Suomen noin 89 000 taloyhtiöstä vain reilu puolet löytyy järjestelmästä.
Tämä tarkoittaa sitä, että kymmenissä tuhansissa taloyhtiössä asia on vielä hoitamatta.
Siirto muuttuu maksulliseksi ensi vuonna
Osakeluettelon siirto on taloyhtiön lakisääteinen velvoite, mutta yleensä siirron tekee isännöintitoimisto. Jos taloyhtiöllä sen sijaan ei ole ammattimaista isännöintiä käytössään, tulee yhtiön itse tehdä osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmän siirtopalvelun avulla.
Jos siirto jää joko isännöintitoimistolta tai taloyhtiöltä tekemättä tämän vuoden puolella, muuttuu se maksulliseksi.
– Siirto onnistuu vielä ensi vuodenkin puolella, mutta se muuttuu maksulliseksi. Ihan tarkkaan ottaen maksu ei ole vielä selvillä, sillä se määräytyy tässä syksyn aikana asetusvalmistelun yhteydessä, toteaa Maanmittauslaitoksen johtaja Janne Murtoniemi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Osakkaalla ei vielä kiire
Kun taloyhtiöiden tiedot löytyvät uudesta järjestelmästä, osakkailla on kymmenen vuotta aikaa hakea itselleen sähköistä omistajamerkintää.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Tällöin tieto asunto-osakkeen omistajuudesta siirtyy huoneistotietojärjestelmään ja paperinen osakekirja mitätöidään. Sähköinen omistajamerkintä siis korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.
– Osakkaalla on ihan hyvin aikaa, ei ole siis kiirettä. Tämän vuoden loppuun mennessä ei tarvitse osakkaan tehdä vielä mitään, Murtoniemi sanoo.
Jos osakekirja on kuitenkin lainanvakuutena pankissa, kehottaa Murtoniemi odottamaan rauhassa lisäohjeita.
– Me saatamme hoitaa asian pankkien kanssa myöhemmin erikseen, hän toteaa.
Suomessa on Maanmittauslaitoksen arvion mukaan noin 1,8 miljoonaa paperista osakekirjaa vielä olemassa, joten toimitettavaa riittää.
Osalle osakekirja on kuitenkin arvokas pala historiaa, jonka mielellään säilyttäisi. Tarkoittaako Maanmittauslaitoksen tekemä osakekirjan mitätöinti siis aina paperin tuhoamista?
– On myös mahdollista saada tämä osakekirja takaisin, sillä sillä voi olla historiallista arvoa.