Maanmittauslaitos valjastaa nyt merkittävän osan työntekijöistään ruuhkien purkamiseen.
Uusi asunnonomistaja saattaa tällä hetkellä joutua odottamaan pahimmillaan jopa yli seitsemän kuukautta omistusoikeutensa rekisteröimistä. Asia selviää Maanmittauslaitoksen sivuilta.
Ilman osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröimistä uusi osakas ei saa osallistua esimerkiksi yhtiökokoukseen tai aloittaa remonttia, vaan niihin tarvitaan valtakirja.
Vanhat omistajat ruuhkauttavat prosessia
Ruuhkien taustalla on valtakunnalliseen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen. Järjestelmä kokoaa taloyhtiöiden ja niiden osakehuoneistojen omistajien tiedot valtakunnalliseen rekisteriin.
Huoneistotietojärjestelmä on ollut käytössä jo vuodesta 2019. Nyt, kun suurin osa taloyhtiöistä on siirtynyt uuteen järjestelmään, pitää myös jokaisen osakkaan hakea vielä erikseen omalle omistukselleen sähköinen omistajamerkintä. Paperinen osakekirja pitää toimittaa Maanmittauslaitokselle oman omistuksen rekisteröinnin yhteydessä.
Yksittäisillä osakkailla on aikaa rekisteröintiin 10 vuotta. Sen sijaan omistajan vaihtuessa rekisteröintiprosessi pitää laittaa alulle kahden kuukauden kuluessa omistajanvaihdoksesta.
Nyt myös vanhat osakkeenomistajat ovat kuitenkin ryhtyneet sähköistämään osakekirjojaan ennakoitua rivakammin.
Maanmittauslaitokselle rekisteröimisinto on tullut yllätyksenä. Huoneistojen omistuksista vastaavan johtajan Janne Murtoniemen mukaan alun perin tarkoituksena oli, että osakekirjat sähköistyisivät pikku hiljaa kymmenen vuoden aikana omistajavaihdosten yhteydessä.
– Me olemme tähän mennessä sähköistäneet sellaisia osakekirjoja, mitä ei olisi tarvinnut vielä välttämättä sähköistää, 130 000 kappaletta syyskuun loppuun mennessä. Se on todella merkittävä määrä, Murtoniemi sanoo STT:lle.
Lue myös: Jarruttavatko pankit asuntomarkkinoita? Näin ne vastaavat kritiikkiin
Asuntovelallinen! Tämä sinun tulee tietää nyt
200 työntekijää avuksi
Huoneistojärjestelmien ruuhkat päätyivät alkusyksystä myös oikeuskanslerin pöydälle. Tilannetta on kritisoinut myös esimerkiksi Isännöintiliitto.
Isännöintiliiton kehityspäällikkö Ira Tenhusen mukaan onkin ironisesti onni, että asuntokauppa on ollut toistaiseksi tänä vuonna melko pientä.
– Muuten ruuhkat olisivat varmasti olleet vielä suuremmat, hän toteaa.
Tilanteen jatkuessa Maanmittauslaitos on pyrkinyt lisäämään omistusoikeiden rekisteröimisestä vastaavaa henkilökuntaa.
– Ryhdyimme erinäisiin talonsisäisiin siirtoihin jo viime keväänä, Murtoniemi kertoo.
Maanmittauslaitoksessa osakekirjojen sähköistämistä hoitaa tavallisesti vajaa 200 ihmistä. Viime toukokuussa ruuhkien purkamiseen siirrettiin jo noin 80 ihmistä talon sisältä, ja nyt joulukuusta maaliskuulle työhön on varattu vielä 200 työntekijää lisää.
Yhteensä Maanmittauslaitoksessa on kuitenkin vain noin 1 800 työntekijää.
Murtoniemen mukaan vaje tuleekin vaikuttamaan muun muassa siihen, että kiinteistörekisterin pitkäjänteinen perusparannustyö saattaa viivästyä tai lainhuutojen käsittelyajat pitenevät nykyisestä.
Lainhuudoksi kutsutaan kiinteistön omistusoikeuden rekisteröintiä.
– Nyt käytännössä koko henkilöstö tulee avuksi omistusoikeuden rekisteröintiin, Murtoniemi sanoo.
Isännöintiliitto: Valtakirja ei automaatio
Murtoniemen mukaan sähköistämisessä on pyritty siihen, että haitta asiakkaalle olisi mahdollisimman pieni.
– Toki ruuhka ja pitkä käsittelyaika on itsessään huono asia.
Vaikka esimerkiksi yhtiökokoukseen osallistuminen ei ilman rekisteröitymistä pelkällä kauppakirjalla onnistu, voidaan asia ratkaista väliaikaisesti valtakirjalla. Käytännössä uuden omistajan täytyy pyytää valtakirjaa asunnon myyjältä.
Valtakirjan tekemiseen ei kuitenkaan ole velvoitetta, Tenhunen huomauttaa.
– Se on kiinni sitten ikään kuin hyvästä tahdosta. Eihän kellään varmaan lähtökohtaisesti ole mitään sitä vastaan, mutta se ei ole mikään pakko tehdä valtakirjaa. Mutta jos sitä ei tule, niin oikeuksia ei tule.
Tarvittaessa käytössä pikakaista
Murtoniemi muistuttaa, että kiireellisissä tapauksissa Maanmittauslaitos tarjoaa mahdollisuuden myös nopeampaan käsittelyyn.
Murtoniemen mukaan kiirehtimispyyntöjä tulee kuukausittain noin pari tuhatta.
Isännöintiliiton Tenhuselta mahdollisuus pikakaistaan saa kiitosta.
– Mutta eihän sen varaan voi laskea pitkällä aikavälillä, koska eihän se resurssin tarve muutu miksikään.
Sekä Murtoniemi että Tenhunen painottavat valtakirjan käyttämistä ensisijaisena vaihtoehtona.
Lue myös: Kommentti: Asuntomarkkinoiden käänne alkamassa – näitä asioita ostoa harkitsevan kannattaa seurata
Tavoitteena täysin automatisoitu järjestelmä
Tavoitteena on, että lopulta omistusoikeiden vaihdoksen rekisteröinti voisi tapahtua huoneistokaupan jälkeen automaattisesti, Murtoniemi kertoo.
Toistaiseksi hakemusten käsittely on käsityötä. Osakekirjat toimitetaan Maanmittauslaitokselle paperisina, jolloin käsittelijän pitää merkitä hakemuksen tiedot manuaalisesti.
Tarkoituksena onkin ensin siirtyä sähköisiin hakemuksiin.
Tällöin järjestelmä saisi tiedot suoraan esimerkiksi sähköisestä kaupankäyntijärjestelmästä ja voisi lähettää ne automaattisesti Maanmittauslaitokselle.
Toiveena on, että aikanaan koko käsittely hoituisi automaattisesti.
– Sen jälkeenhän käsittelyaika on vain muutamia sekunteja, Murtoniemi sanoo.