Autoilija, muista nämä asiat syksyn tullen!

Syksy tuo autoilijan arkeen pimenevät illlat. Tämä on syytä ottaa tien päällä huomioon.

Ennen kaikkea autoilu syksyisessä säässä vaatii kunnolliset ja toimivat ajovalot. Lisäksi jokaisen kuskin on tärkeä tietää, miten oman kulkupelin valot toimivat.

Lähtökohtaisesti valot kannattaa kytkeä aina ajovaloasentoon, sillä silloin palavat myös auton takavalot. Osassa autoja takavalot eivät pala, jos valokytkin on päiväajovaloasennossa. Jos olet epävarma, miten autosi valot toimivat, asian voi tarkistaa ohjekirjasta.

Niin ikään sumuvalojen käyttö on syytä ottaa haltuun, mieluiten jo ennen kuin lähtee muun liikenteen sekaan. Sumuvaloja kannattaa käyttää voimakkaan vesi- tai lumisateen aikana. Mikäli edellä ajavaa ei näy kunnolla, sumuvalojen käyttö voi olla paikallaan. Pelkkä pimeys ei riitä perusteeksi sumuvalojen käytölle.

Opettele käyttämään myös takasumuvaloa. Takasumuvalo helpottaa takana ajavaa, sillä silloin etäisyyttä voi pitää tarpeeksi pitkänä.

Täsmävinkit auton valojen käyttöön

  • Tarkista ohjekirjasta autosi valojen toiminta.
  • Pidä huoli, että ajovalot palavat olosuhteissa, jolloin päiväajovalot eivät ole riittävät. Jos valot eivät kytkeydy automaattisesti, tee se itse.
  • Ajovalojen kunto ja toiminta on tarkistettava säännöllisesti. Vaihda palaneet polttimot ehjiin.
  • Puhdista etu- ja takavalot riittävän usein.
  • Kiinnitä huomiota näkyvyyteen. Sen lisäksi, että näyt liikenteessä, on myös sinun tultava nähdyksi.

Putsaa lasipinnat säännöllisesti

On myös muutama muukin seikka, jotka kannattaa ottaa onkeen syksyn varalle. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti palstallaan aiemmin auton lasipintojen puhtauden tärkeydestä. 

Jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen, muun liikenteen havainnointi on hankalaa. Näin on varsinkin pimeässä ja hämärässä, jolloin lika ja naarmut korostuvat vastaantulijoiden valoissa. SIksi tuulilasi on tärkeää puhdistaa tasaisin väliajoin myös sisäpuolelta. Tuulilasin ulkopinta on helppo pitää puhtaana, kunhan pyyhkijänsulat ovat kunnossa.

Näin valitset ja vaihdat pyyhkijänsulat autoosi. Juttu jatkuu videon alla.

Eläimet liikkuvat hämärässä

Eläinten havainnointi vaikeutuu syksyllä. Esimerkiksi hirvet ja peurat liikkuvat tavallisesti aamu- ja iltahämärän aikaan. Tämän vuoksi autoilijan kannattaa ottaa tosissaan teiden varsilla olevat liikennemerkit, joilla varoitetaan alueella liikkuvista eläimistä. 

Aina ei ole myöskään pakko ajaa suurinta sallittua nopeutta, sillä kun ajaa hiljempaa, niin havainnointiin, arviointiin, ajatteluun ja toimintaan jää enemmän aikaa. Kuljettajan mahdollisuudet havaita eläin ja välttää törmääminen sen kanssa ovat huomattavasti paremmat, kun mittarissa on kahdeksankymppiä satasen sijaan.

Älä aja syvään veteen

Syyssateiden myötä saattaa teillä olla syviä lammikoita. Autolla ei missään nimessä pidä ajaa niin syvään lätäkköön, että moottoritilaan pääsee vettä. Märkä voi tehdä tuhojaan herkille tunnistimille, laturille ja sähköjärjestelmien liittimille. 

Pahimmillaan vesi voi aiheuttaa jopa moottorivaurion. Nyrkkisääntö kertoo, että ei pidä ajaa paikkaan, jossa veden pinta koskettaa auton pohjaa. Tämä koskee polttomoottori- ja sähköautoja.

Lue myös:

    Uusimmat