"Pitäisi aina saada kuljettajan hälytyskellot soimaan" – muista nämä seikat, kun näet STOP-merkin

STOP-merkkiä käytetään kärkikolmion sijaan risteyksissä ja rautatien tasoristeyksissä, joissa turvallinen ajaminen edellyttää pysäyttämistä. Pakottamalla autoilija pysäyttämään pyritään varmistamaan, että havainnointiin jää enemmän aikaa ja että se tulee varmasti tehtyä huolellisesti. 

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mihin kohtaan ja kuinka pitkäksi aikaa STOP-merkillä pitää pysähtyä?

Vastaus: STOP-merkin näkemisen pitäisi aina saada kuljettajan hälytyskellot soimaan. Kyseessä on erityisen vaarallinen risteys, jossa on syytä olla vielä normaaliakin varovaisempi ja huolellisempi. 

Syynä STOP-merkin käytölle kärkikolmion sijaan saattaa olla esimerkiksi joku näistä:

•    Etuajo-oikeutetun suunnan liikennemäärä on niin suuri, että väistämisvelvollisen liikenteen on tärkeää pysähtyä.
•    Sivutien osuus koko liittymän liikennemäärästä on suuri.
•    Paikan tai olosuhteiden vuoksi risteävää tietä lähestyvän ajoneuvon havaitseminen ja sen nopeuden sekä etäisyyden arvioiminen on vaikeaa.
•    Kyseisessä risteyksessä on tapahtunut useita väistämisvelvollisuuden laiminlyönnistä johtuvia onnettomuuksia tai vaaratilanteita.
•    Rautatien tasoristeystä lähestyttäessä ei ole riittävää näkemää, mutta juuri ennen tasoristeystä kuitenkin on.
•    Radan suuntaan on huono näkyvyys käytettävät nopeudet huomioiden.
•    Tie ja rautatie risteävät vinosti.
•    Halutaan viestiä kuljettajalle, että lähestyvää junaa on paikan tai olosuhteiden vuoksi vaikea havaita pysähtymättä.
•    Tasoristeyksessä on tapahtunut onnettomuuksia tai vaaratilanteita.

Mihin pitää pysähtyä?

STOP-merkillä ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Suunnitteluohjeiden mukaan pysäytysviiva tulisi maalata STOP-merkin yhteyteen aina, jos tie on asfaltoitu. 

Missä pysäytysviivaa ei ole, ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä sellaiseen kohtaan, josta on hyvä näkemä risteävään suuntaan. 

Tasoristeyksessä merkillä osoitetaan, että ajoneuvo on ennen tasoristeyksen ylittämistä pysäytettävä merkin kohdalle. 

Kuinka pitkäksi aikaa pitää pysähtyä?

Pysäyttäminen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että pyörät eivät pyöri eikä auto liiku. Mitään aikamäärää sille, että kuinka kauan auton pitäisi olla pysähdyksissä, ei ole. 

Olennaista on pitää mielessä, että pysäyttämisellä on tarkoitus pelata – sekä itselle että muille – aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia. Kun tämän kaiken tekee huolellisesti, se ei onnistu sekunnissa tai kahdessa – puhumattakaan siitä, että välillä näkee autoilijoiden suhtautuvan STOP-merkkiin kuin kärkikolmioon ja vain hiljentävän nopeutta niiden suunnasta tullessaan. 

Välinpitämättömällä suhtautumisella tai hosumalla menetetään kaikki merkillä tavoitellut turvallisuushyödyt. 

teppoboksi teppo vesalainen

Katso myös: Onko tässä Helsingin laiminlyödyin STOP-merkki?

Lue myös:

    Uusimmat