Miten varmistua siitä, että käytetty auto toimii niin kuin pitääkin? Entä mitä pitää huomioida uutta autoa ostaessa?
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan toukokuussa teettämä kysely paljastaa, että joka neljäs suomalainen aikoo vaihtaa autoa seuraavan vuoden aikana. Vaikka useimmat suomalaiset päätyvät autoa hankkiessaan nykyistä uudempaan käytettyyn, on tuliterillekin autoille omat ostajansa.
Asiat, joihin autokaupoilla on kiinnitettävä huomiota, vaihtelevat sen mukaan, onko ostamassa uutta vai käytettyä autoa. Jotkin huomiot ovat kuitenkin niin universaaleja, että niille kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin kummassakin tapauksessa.
Lue alta vinkkejä sekä käytetyn että uuden auton ostamiseen.
Lue myös: Autokuume on suomalaisten krooninen kansantauti – yllättävän harva on niin tyytyväinen nykyiseensä, ettei edes mieti vaihtamista
Yleiset vinkit auton ostamiseen
Käyttötarpeen ja odotusten kartoitus
Kuinka paljon tavaratilaa tarvitset? Pelkät kauppakassit eivät vaadi farmaria.
Kuinka paljon matkustajia kyytiin on enimmillään mahduttava? Jos tarve seitsemän henkilön mahduttamiselle autoon on parhaimmillaankin vain satunnainen, kannattaako hankkia autoa, joka on liian iso 99 prosenttia ajasta?
Ajetaanko autolla pääosin kaupungissa vai nieleekö auto kilometrejä lähinnä moottoritiellä? Pääsetkö esimerkiksi töihin ja takaisin sähköllä, jos ostaisit ladattavan hybridin? Onko kotona latausmahdollisuutta tai käytkö esimerkiksi kaupassa paikassa, jossa lataus onnistuisi kauppareissun aikana? Oletko miettinyt sähköautoa?
Jos autolla on tarkoitus vetää perävaunua, on selvitettävä auton suurimmat sallitut perävaunumassat.
Uudempi auto on pääsääntöisesti turvallisempi ja vähäpäästöisempi kuin vanhempi vastaava. Mieti siis, haluatko maksaa auton koosta vai ostaisitko samalla rahalla uudemman ja vähän pienemmän jopa paremmilla varusteilla. Vai arvostatko sittenkin kaikkein eniten alhaista kilometrimäärää?
Muistathan, että myös käytetyn auton voi hankkia leasingsopimuksella, mikäli auton omistaminen ei ole sinun juttusi.
Lue myös: Jos ajat alle 1 500 kilometriä kuukaudessa, voit saada muhkean veronpalautuksen – koskee jopa 70 000 suomalaista
Ostohinta ei ole sama kuin autoilun kustannukset
Vaikka sinulla olisikin nipin napin varaa itse autoon, ota huomioon myös auton käytöstä aiheutuvat kustannukset. Ostohinnan lisäksi valintakriteerinä kannattaakin pitää myös auton arvioituja käyttö- ja huoltokuluja.
Ostohinnaltaan kalliimpi auto ei ole aina parempi kuin halvempi, ja vaikka kallis auto on kiva statussymboli, kannattaa selvittää, mistä auton korkeampi hinta oikeasti johtuu. Sähköauton ollessa kyseessä on syytä muistaa, että alhaiset käyttökustannukset kompensoivat korkeaa hankintahintaa.
Entä osaatko korjata autoa itse, mikäli siihen tulee vikaa? Onko autoon tarjolla kohtuuhintaisia varaosia vai joudutko maksamaan itsesi kipeäksi merkkihuollossa? Minkä verran rahaa sinulla on käytettävissä polttoaineeseen? Vähän iäkkäämpi luksusauto voi houkutella halvalla hinnallaan, mutta sen ylläpito voi käydä liian kalliiksi.
Ota huomioon myös verojen ja vakuutusten vaikutus autoilun kustannuksiin. Niiden suuruudessa voi olla merkittäviä eroja kahden samankaltaisenkin auton välillä. Oletko valmis maksamaan ylimääräistä myös veroissa ja vakuutuksissa saadaksesi ajaa tietyllä autolla?
Myös auton jälleenmyyntiarvon kehitys on osa autoilun kustannuksia. Arvonalenema on uuden auton kohdalla ensimmäisenä vuotena suurin ja jatkuu pääsääntöisesti viisi ensimmäistä vuotta jyrkempänä kuin siitä eteenpäin, mutta myös merkki- ja mallikohtaisia eroja on. Katso myyntipalstoilta, miten vastaavan auton hinta laskee kun ikävuosia ja kilometrejä kertyy.
Vinkit käytetyn auton ostamiseen
Mitä paremmin perehdyt käytetyn auton ominaisuuksiin ja tietoihin ennen kaupantekoa, sitä vähemmän yllätyksiä on tyypillisesti luvassa. Erityisesti yksityisten välisessä kaupassa on syytä olla tarkkana, mutta samat asiat on hyvä selvittää myös liikkeestä ostettua vaihtoautoa ostaessa.
Lue myös: Autoa ostamassa? Älä sorru yleiseen ennakkoluuloon! Mieti nämä valmiiksi jo ennen autokauppaan astumista
Ennen kaupantekoa:
- Tarkista auton yleinen kunto, erityisesti kori, moottori, kolarihistoria ja huoltokirja. Muista myös tarkistaa renkaiden kunto, koska jos kumit ovat vaihtokunnossa, voi se merkitä välittömästi isoakin menoerää.
- Tarkista, että myynti-ilmoituksessa kerrotut tiedot pitävät paikkansa, ja että autosta löytyvät ne varusteet, jotka ilmoituksessa on listattu.
- Selvitä auton rekisteritiedot Traficomin verkkopalvelusta. Onhan auto katsastettu ja liikennekäytössä?
- Selvitä, mitä liikkeestä ostetun vaihtoauton mahdollinen takuu kattaa ja erityisesti se, mitä se ei kata.
- Yksityiseltä ostaessasi älä maksa autoa ennen kuin olet nähnyt sen ja varmistunut sen kunnosta.
- Jos mahdollista, käytä auto puolueettomassa kuntotarkastuksessa ennen kaupantekoa. Myyjällä, joka on kertonut auton mahdollisista vioista rehellisesti, ei pitäisi olla syytä kieltäytyä tarkastuksesta.
Käytetyn auton koeajo
Kun olet tarkistanut auton tiedot ja yksityiskohdat, testaa auton toimivuus ja ajokokemuksen miellyttävyys koeajolla.
- Sulje radio koeajon ajaksi, jotta kuulet mahdolliset ylimääräiset ja epäilyttävät äänet.
- Nykiikö tai täriseekö auto?
- Kokeile jarrujen ja kaikkien vaihteiden toimivuus.
- Aja mahdollisuuksien mukaan sekä taajamassa että moottoritiellä.
- Tarkista, palaako kojelaudassa merkkivaloja ja toimivatko sähkölaitteet.
Lue myös: Näin varmistat, ettei käytetty auto ole ihan pommi – älä tee tätä virhettä koeajolla
Vinkit uuden auton ostamiseen
Uuden auton valtteja ovat auton hyvä kunto, takuu sekä mahdollisuus vaikuttaa sen varusteluun ja esimerkiksi väriin.
Lue myös: Uusien autojen varusteiden aatelia: "Soisi yleistyvän kaikkiin ajoneuvoihin"
Vaikka uusi auto maksaakin käytettyä vastaavaa enemmän ja arvo alenee nopeasti, on uusi auto hyvä valinta silloin, jos tietynlaisesta huolettomuudesta ja kustannusten ennakoinnista on valmis maksamaan. Jos tiedät, että haluat vaihtaa auton muutaman vuoden päästä taas uuteen, kannattaa harkita myös auton liisaamista.
Käytettyä autoa ostaessa ostaja pääsee tutustumaan juuri siihen yksilöön, jota on ostamassa. Uusien autojen kohdalla asiakas saattaa tutustua liikkeen esittelyautoon, ja hänen tilaamansa yksilö toimitetaan tehtaalta myöhemmin. Silloin on tärkeä hahmottaa, miltä osin esittelyauto ja tilattava auto eroavat toisistaan.
Samaan automalliin on usein valittavissa lukuisia eri varustetasoja, joiden lisäksi tarjolla on kattava lista erilaisia lisävarusteita. Uuden auton ostaja joutuukin usein miettimään, millaiset varusteet tuovat itselle eniten lisäarvoa.
Jos et tarvitse kaikkia pykälää korkeamman varustetason varusteita, kannattaa selvittää, minkä verran halvemmaksi tulee ottaa auto perusvarustelulla ja valita vain tarvittavat lisävarusteet. Aina kaikkia lisävarusteita ei kuitenkaan ole tarjolla kaikkiin varustetasoihin.
Uutta autoa ostaessa on myös syytä tarkistaa, milloin auton saa käyttöönsä. Toiveidesi mukaisesti räätälöidyn auton toimitusaika voi olla helposti puolikin vuotta, mikäli kyseessä on uusi ja suosittu malli. Valmiiksi varusteltuja yksilöitä tai esimerkiksi aiemman mallivuoden ajamattomia autoja voi liikkeestä saada alleen ilman odottelua.
Uuden auton koeajo
Myös uuden auton koeajoon tulee varata riittävästi aikaa, jotta auton ajotuntumaan ja ominaisuuksiin ehtii tutustua. Pääsääntöisesti yksikään uusi ja ehjä auto ei ole tänä päivänä varsinaisesti huono, mutta omat mieltymykset ohjaavat valintaa.
- Jos et tee koeajoa juuri sillä autoyksilöllä, jota olet ostamassa, ota koeajoon mahdollisimman samankaltaisesti varusteltu yksilö. Ota selvää, millä tavalla koeajettava yksilö eroaa ostettavasta yksilöstä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
- Aja mahdollisuuksien mukaan sekä valoisalla että pimeällä. Monissa uusissa autoissa on vakiona heikot valot. Olisiko lisävarusteena saatavissa tehokkaampia?
- Sähköauton ollessa kyseessä, tutustu lataamiseen sekä kotona että julkisissa latureissa.
- Käy ajamassa myös vastaavia autoja kilpailevilta merkeiltä ja kiinnitä huomiota eroihin.