Hallituksen aikeet siirtää ravintolarajoituksista päättäminen valtioneuvostolta aluehallintovirastoille saavat täystyrmäyksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta.
– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ravintolarajoituksista päättäisi valtioneuvosto jatkossakin. Meidän päätös on valituskelpoinen, mutta valtioneuvoston päätös tulee voimaan heti, perustelee vastuualuejohtajan sijainen Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Aluehallintoviraston päätös uusista rajoituksista tulisi voimaan viiveellä. Koronarajoitusten tiedoksisaantiaika on seitsemän päivää eli vasta tämän jälkeen päätös tulisi voimaan, ja siitä voisi vielä valittaa hallinto-oikeuteen.
Valittamisen lisäksi päätökseen voisi Lehikoisen mukaan hakea täytäntöönpanokiellon.
– Tällöin meidän päätös ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta ei tulisi edes voimaan, minkä vuoksi näistä päätöksista tulisi vielä hallinto-oikeusrumba, puuskahtaa Lehikoinen.
Virastoilla ei tarpeeksi resursseja
Itä-Suomen aluehallintovirasto nostaa isona esteenä päätösvallan siirtämiseen alueille liian pienet resurssit.
– Aluehallintovirastojen resurssit ovat ennestäänkin jo vähäiset, sanoo ylijohtaja Soile Lahti.
Resursseja tulisi lisätä myös Etelä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastojen mukaan, jos päätösvalta siirtyisi heille.
– Mikäli kuntakohtaisia tai maakuntaa rajoitetumpia päätöksiä tehtäisiin, päätösten valmistelu ja valvonta edellyttäisivät varmasti lisäresurssointia näihin tehtäviin, toteaa ylijohtaja Terttu Savolainen Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastosta.
Lue myös: Oikeusministeri yllättyi STM:n turvavälilausunnoista – Henriksson MTV:lle: Ei vastaa hallituksen tahtotilaa
Etuja ja haittoja alueellisista päätöksistä
Savolaisen mukaan etuna olisi toisaalta se, että rajoituksia voisi kohdentaa sinne, missä tartuntoja eniten.
– Esimerkiksi viime keväänä Pohjois-Pohjanmaalla oli tilanne, jossa Oulu oli leviämisvaiheessa ja monet kunnat olivat perustasolla ja silti leviämisvaiheen ravintolarajoitukset ulotettiin koko maakuntaan, lisää Savolainen.
Itä-Suomi nostaa esiin sen, että yrittäjät voisivat tuntea eriarvoisuutta. Kokoontumisrajoitukset voivat olla erilaisia eri puolilla maata, vaikka koronatilanne olisi lähes samanlainen.
– Jo nyt on nähty, miten alueelliset kokoontumisrajoitukset kipuiluttavat, kun niitä vertaillaan valtakunnallisesti, vaikka alueiden tilanteen eivät olekaan täysin identtiset, pohtii Lahti.
Hallitus käsittelee tällä viikolla ravintolarajoituksista päättämisen siirtämistä valtioneuvostolta alueille.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi viime viikolla MTV Uutisille, että tausta-ajatus on sama hybridistrategiassa eli yhteiskunta olisi auki ja vain alueellisiin tartuntatautipurskeisiin puututtaisiin.