Baikaljärven kevätjäähän ilmestyvät jättirenkaat ovat hämmentäneet tutkijoita ja astronautteja vuosikymmeniä – nyt tutkijat uskovat löytäneensä selityksen

baikaljärven renkaat2
Baikaljärven renkaat ovat halkaisijaltaan useita kilometrejä, joten ne pystytään havaitsemaan kunnolla vain ilmasta.
Julkaistu 31.01.2020 07:11
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Useiden vuosikymmenten ajan tutkijoita ja astronautteja ovat kiinnostaneet jättimäiset renkaat, jotka ovat ilmestyneet Baikaljärven kevätjäähän. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo nyt, että jäähän ilmestyville renkaille on vihdoin löydetty selitys.

Maailman vanhimpiin ja syvimpiin järviin lukeutuvalla Venäjän Baikaljärvellä renkaat huomattiin ensimmäistä kertaa 2000-luvun alussa, Nasa kertoo. Ne nousivat kansainväliseksi puheenaiheeksi, kun kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä otettu satelliittikuva taltioi kaksi jättirengasta järven jäässä vuonna 2009.

Halkaisijaltaan jopa 5–7 kilometrin mittaisten rinkuloiden alkuperää on arvuuteltu siitä saakka. Ne poikivat jopa salaliittoteorioita, joiden mukaan ulkoavaruuden oliot olisivat niiden takana. Renkaat ovat liian isoja, jotta niitä näkisi maan pinnalta käsin.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)


Jäärengas ISS:n satelliittikuvassa vuonna 2016. 

Vastaus löytyy kuitenkin ulkoavaruutta lähempää, sillä vuosien aikana kerätty tutkimustieto, satelliittikuvat ja data ovat nyt selventäneet, mistä oikeasti on kyse.

– Siellä on lämpimiä pyörteitä, jotka virtaavat vastapäivään jään alla, kertoo hydrologi Alexei Kouraev Toulousen yliopistosta.

– Pyörteen keskus ei sula, vaikka vesi onkin lämmintä, sillä virtaus on heikko. Mutta pyörteen reunoilla virtaus on voimakkaampi ja lämmin vesi johtaa nopeaan sulamiseen.

Tutkijat selvittävät yhä, mistä pyörteet johtuvat. Niiden on kuitenkin havaittu ilmestyvän yleensä syksyisin ennen kuin jäät muodostuvat. Luultavimmin ne muodostuvat jatkuvien tuulien ja järveen laskevien jokien laskusuuntien yhteisvaikutuksesta.

Paikallisten autot putosivat järveen

Vuonna 2016 kuvattu jäärengas tutkittiin poikkeuksellisen huolellisesti, sillä Kouraev ja hänen tutkimusryhmänsä sattuivat olemaan lähistöllä sen muodostuessa. He olivat mittaamassa jäätä muihin tarkoituksiin.

Rinkula sai erityishuomiota myös toisesta syystä: se ilmestyi keskelle reittiä, jota paikalliset asukkaat käyttivät ajaessaan autolla järven läpi talvisin. Vain muutamaa viikkoa ennen satelliittikuvan ottoa asuntoauto upposi jäihin rinkulan reunalla. Matkustajat pääsivät pelastautumaan autosta. Kaksi päivää myöhemmin toinen pakettiauto jumittui rinkulan heikkoihin jäihin.

Jäärinkuloiden mysteerin ratkaisua varten tutkimusryhmä kävi lävitse satelliittikuvia vuodesta 1969 lähtien. Kuvista löydettiin kymmeniä renkaita, joista suurin osa ilmestyi Baikaljärvelle maalis- tai huhtikuussa. Osa renkaista säilyy vain muutaman päivän, mutta osa kestää jopa kuukausien ajan. 

Tuoreimmat aiheesta

Tiede