BBC:n toimittaja pääsi tivaamaan Putinilta vastauksia Ukrainan sodasta – katso poikkeuksellinen sananvaihto

BBC:n toimittaja pääsi haastamaan Venäjän presidenttiä harvinaisesti Ukrainan sodasta Venäjällä pidetyssä Brics-maiden kokouksessa.

Venäjään erikoistunut BBC:n toimittaja Steve Rosenberg kysyi televisioidussa haastattelussa Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Ukrainan sodan reiluudesta.

Länsimaiden toimittajien mahdollisuudet päästä haastamaan Putinia suorilla kysymyksillä ovat olleet kortilla Venäjän tiukennettua viestintälinjaansa Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan jälkeen.

– Luin Brics-kokouksen julkilausuman. Siinä puhutaan globaalin ja alueellisen vakauden ja turvallisuuden sekä oikeudenmukaisen maailman tarpeesta. Venäjän Brics-puheenjohtajakauden motto sisältää ajatuksen oikeudenmukaisuudesta ja turvallisuudesta. Mitä yhteistä sillä on teidän kahden ja puolen viime vuoden aikana toteuttamienne toimien kanssa, kun Venäjä on hyökännyt Ukrainaan? Rosenberg muotoili.

Rosenberg myös huomautti kysyessään, ettei ennen Ukrainan sotaa Venäjään kohdistunut esimerkiksi lennokki-iskuja.

– Missä on reiluus, vakaus ja turvallisuus, mukaan lukien Venäjän turvallisuus?

Putin vastasi väittämällä, että vaikka aiemmin Venäjään ei kohdistunutkaan esimerkiksi lennokki-iskuja, oli tilanne pahempi.

– Vastauksena jatkuviin yrityksiimme kehittää suhteita länsimaiden kanssa, he yrittivät näyttää meille paikkamme.

Lisäksi hän nosti vastauksessaan esiin epäkohdat, joita hän näkee lännen toiminnassa.

– Onko turvallisuuden kannalta oikeudenmukaista, että vuosikausia jatkuneet vetoomuksemme kumppaneillemme, ettei Natoa laajennettaisi itään, on jätetty huomiotta? Onko oikeudenmukaista valehdella päin naamaamme ja luvata, ettei tällaista laajenemista tapahdu?

– Onko reilua mennä heikkoon kohtaamme, kuten Ukrainaan, ja alkaa rakentaa sotilastukikohtia, eikä ainoastaan valmistella vaan rakentaa niitä – onko se reilua? Putin kysyi.

Steve Rosenberg julkaisi viestipalvelu X:ssä kysymyksensä ja Putinin vastauksen siihen. Jos tviitti ei näy alla, voit katsoa sen täältä.

"Täyttä roskaa"

Rosenberg kysyi myös Britannian salaisen palvelun viime aikoina esittämistä väitteistä, joiden mukaan Venäjä tähtäimessä on aiheuttaa kaaosta kaduilla Britanniassa ja Euroopassa.

– Se on täyttä roskaa. Kaikki se, mitä joidenkin Euroopan kaupunkien kaduilla tapahtuu, johtuu kyseisten maiden viranomaisten sisäpolitiikasta, Putin väitti.

Rosenberg pääsi esittämään kysymyksen Brics-maiden kokouksessa Venäjän Kazanissa. Putin toimi kokouksen puheenjohtajana. 

Brics-maat ovat alun perin tarkoittanut Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostamaa kehittyvien talouksien liittoumaa. Vuoden 2024 alussa Egypti, Etiopia, Iran ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat liittyivät liittoumaan.

Lue myös:

    Uusimmat