Botox ja täyteaineet syytä laittaa ammattilaisella – maailmalla jopa sokeutumisia

HYKS:n plastiikkakirurgian vastaava ylilääkäri ja professori Hannu Kuokkanen kertoo, mitä riskejä botoxiin ja täyteaineisiin liittyy.

Jos kasvojaan haluaa muokata ilman leikkausta mutta radikaalimmin kuin meikillä, vaihtoehtoja ovat pistoksina annettavat täyteaineet tai botox. Kuten kauneusleikkauksetkaan, ne eivät ole riskittömiä.

– Botox on paikallisesti lihaksia lamauttava aine, jota käytetään ryppyjen ja juonteiden häivyttämiseen. Sillä ei ole raportoitu yleisiä, terveyttä uhkaavia myrkkyvaikutuksia. Paikallisia ongelmia saattaa kuitenkin ilmetä, jos pistoshoito ei ole asiantuntevissa käsissä, Hannu Kuokkanen sanoo.

– Jos botoxia käytetään liikaa esimerkiksi silmien ympäristössä tai otsalla, ainetta saattaa pahimmillaan mennä luomenkohottaja- tai silmänliikuttajalihakseen, mistä seuraa toiminnallinen häiriö silmän alueella. Silmäluomi saattaa aueta huonosti, tai pahimmillaan saattaa ilmetä kaksoiskuvia. Se on kiusallinen, mutta aina ohimenevä vaiva.

Täyteaineita, jotka ovat eri asia kuin botox, käytetään yleensä kohottamaan jotakin kasvojen osaa ja poistamaan ryppyjä. Olemassa on sekä elimistöön pysyvästi jääviä aineita että sieltä häviäviä aineita. Resorboituvat eli elimistöstä häviävät täyteaineet ovat turvallisempia kuin aineet, jotka jäävät elimistöön pysyvästi.

– Pysyviä aineita on käytetty plastiikkakirurgian historiassa hyvin monenlaisia, ja niistä on saattanut seurata arpeutumista, infektioita tai tulehduspesäkkeitä. Tämän takia nykyisin on siirrytty käyttämään pääosin sulavia materiaaleja, kuten hyaluronihappoa. Niiden käytössä on olemattoman pieni riski paikallisiin infektioihin, mutta niistä harvoin tulee mitään pysyvää ongelmaa.

Kuokkanen huomauttaa, että lääketieteellisessä kirjallisuudessa on raportoitu maailmalta kymmeniä pistoshoitojen jälkeisiä sokeutumisia.

– Silmien lähelle laitettava täyteaine voi ajautua silmävaltimoon, tukkia ja sen ja aiheuttaa äkillisen sokeutumisen, joka yleensä jää pysyväksi.

– Riskitasot nousevat aina, jos ei ole sellaisen asiantuntijan hoidossa, joka tuntee tarkkaan pistosalueen anatomian ja lääketieteellisessä kirjallisuudessa raportoidut riskit.

Kuokkanen sanoo, että jos potilasta operoidaan kirurgisesti, tekijän täytyy aina olla lääketieteen ammattilainen.

– Pistoshoidoissa sen sijaan ei ole lakiin säädettyä rajoitusta siitä, kuka niitä voi antaa.

Onko järkevää ottaa kasvoihin täyteaineita tai botoxia vaikka kosmetologin vastaanotolla?

– Jos asiantuntija tietää, mitä tekee, ja on kokemusta, niin riskit ovat mielestäni varsin pienet. Mutta millä tämä asiantuntijuus sitten pystytään todentamaan? Jos ei ole laajempaa koulutusta, niin näkisin sen riskinä.

– Siinä tapauksessa, että lihasta lamaavista aineista tai täyteaineista seuraa komplikaatioita, joudutaan joka tapauksessa konsultoimaan lääketieteen ammattilaista. Tässä mielessä näitä hoitoja olisi mielestäni turvallisinta ottaa paikassa, jossa on kyky hoitaa myös mahdollisesti eteen tulevat ongelmat.

"Pääkaupunkiseudulla kaikenkarvaisia yrittäjiä"

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmi kertoi Huomenta Suomessa huhtikuussa 2014, että alalla on paljon myös epämääräisiä yrittäjiä, joiden aikaansaannoksia joudutaan korjailemaan.

Lue myös:

    Uusimmat