Liittovaltion tuomari kieltäytyi hylkäämästä kannetta Yhdysvaltain keskustelutiedustelupalvelu CIA:n kuulustelutekniikoita kehittäneitä psykologeja vastaan. Aiheesta uutisoi muun muassa The New York Times.
Kanne on yksi harvoista yrityksistä, joilla CIA:n kuulusteluohjelmasta tilivelvollisia yritetään saada vastuuseen. Ohjelma kehitettiin syyskuun 11. terrori-iskun jälkeen.
Kannetta ajaa American Civil Liberties Union kolmen asianomaisen puolesta; Mohamed Ben Soudin, Suleiman Salimin ja CIA:n käsissä kuolleen Gul Rahmanin.
Rahman kuoli Afganistanissa, todennäköisesti hypotermiaan.
Kaksi elossa olevaa väittävät CIA:n vieneen heidät salaiseen vankilaan, jossa heitä kidutettiin psykologien kehittämillä tekniikoilla.
Miehiä muun muassa pahoinpideltiin fyysisesti, heidän ei annettu nukkua ja heidät pakotettiin pieniin laatikoihin.
Psykologit ovat hallituksen suojissa
Tuomari Justin L. Quackenbush linjasi, että lautakunnan tulisi päättää, pitääkö James Mitchellia ja John Jessenia pitää vastuullisina kuulustelutekniikoiden aiheuttamiin fyysisiin ja henkisiin kipuihin.
Hän kuitenkin kehotti asianomaisten asianajajia pyrkimään sopuun, jotta kallis oikeudenkäynti voitaisiin välttää.
Tuomari myös huomautti, että psykologit ovat Yhdysvaltojen hallituksen vakuuttamia.
Psykologien asianajajien mukaan heidän tulisi nauttia samaa syytesuojaa kuin hallituksen virkamiesten. He myös lisäsivät, että se oli CIA, joka päätti, keihin vankeihin kuulustelutekniikoita käytetään.
Oikeudenkäynti on tarkoitus pitää syyskuun 5. päivä.
– En kuitenkaan anna siitä tulla poliittista oikeudenkäyntiä, että tekikö Bushin hallinto väärin päättäessään kuulustella vangittuja syyskuun 11. jälkeen vuonna 2011, tuomari Justin L. Quackenbush jatkoi.
Hänen mukaansa tuomiossa on kyse siitä, ovatko asianomaiset altistuneet kidutukselle ja jos olivat, edistivätkö psykologit kidutusta.
Unen riistämistä, laatikkoon laittamista, vesikuulustelua
Kuulustelutekniikoita on luettavissa vuonna 2014 julkaistussa Senate Intelligence Committeen raportista.
Suurin osa noista tekniikoista on nykyisin kiellettyjä.
Pidätettyjen asianajajat yrittävät käyttää raportin esimerkkejä perusteluina siitä, että kyseessä oli kidutus.
Esimerkkejä tekniikoista: Laatikkoon laittaminen – Pidätetty laitetaan 18 tunniksi sellaiseen laatikkoon, johon hän mahtuu juuri ja juuri seisomaan. Alastomuus – Pidätetty riisutaan alasti ja pakotetaan olemaan seisaallaan useita tunteja Unen riisto – Pidätetty pidetään hereillä 180 tunnin ajan, usein vaikeassa asennossa. Raportin mukaan useat tekniikan uhreiksi joutuneet kärsivät hallusinaatioista. Hukkumisen simulointi – Pidätetty köytetään esimerkiksi penkkiin ja vettä kaadetaan hänen naamalleen. Tarkoituksena on simuloida hukkumisen tunnetta. |