Guantanamon vangin tarina: Tunnustukset hankittiin kidutuksella

Guantanamon päiväkirja
Mohamedou Ould Slahi kertoo kirjassaan näkökulmansa amerikkalaisten toiminnasta.Like Kustannus, AFP / Lehtikuva
Julkaistu 20.01.2015 10:27

MTV UUTISET - STT

Guantanamon vankileirillä istuu tälläkin hetkellä mies, joka on viettänyt jo yli 13 vuotta vangittuna ilman oikeudenkäyntiä tai syytettä. Mauritanialainen Mohamedou Ould Slahia on amerikkalaisten viranomaisten lausunnoissa luonnehdittu al-Qaidan värväriksi ja yhdeksi Guantanamon tärkeimmistä vangeista. Oikeudessa ei ole löytynyt kestäviä todisteita näille väitteille.

Amerikkalainen tuomioistuin määräsi hänet vapautettavaksi jo vuonna 2010, mutta Yhdysvaltojen hallinto valitti päätöksestä. Asian käsittely jatkuu. 

Tuoreessa kirjassa Slahi kertoo oman näkökulmansa. Hänet pidätettiin kotimaassaan pian syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen, ja hän päätyi Jordanian ja Afganistanin kautta ensimmäisten vankien joukossa Guantanamoon elokuussa 2002.  

Slahin leirillä kirjoittama "Guantanamon päiväkirja", julkaistaan useassa maassa. Suomessa kirjan julkaisee Like, yhteistyössä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kanssa.

Kirjan julkaiseminen vaati Slahin puolustajilta pitkää oikeustaistelua, sillä jokainen rivi piti tarkistuttaa. Tuloksena on kirja, jossa 2 600 mustaa palkkia peittää sanoja, rivejä ja kokonaisia sivuja kohdissa, joiden julkistamista Yhdysvaltojen viranomaiset eivät hyväksyneet.  
  

Al-Qaida -yhteydet herättivät epäilyt

Slahi syntyi Mauritaniassa 1970, menestyi koulussa ja pääsi opiskelemaan sähkötekniikkaa Saksaan. Vuonna 1991 hän lähti Saksasta Afganistaniin, kouluttautumaan al-Qaidan riveissä taisteluun maata miehittävää Neuvostoliittoa vastaan. Tähän aikaan al-Qaida sai Yhdysvalloilta tukea kommunistivallan kaatamiseksi.  

Kommunistihallinnon luhistumisen jälkeen Slahi lähti takaisin Saksaan, mutta oli myöhemminkin yhteydessä al-Qaidan jäseniin. Tämä teki hänestä epäillyn ja johti useampaan pidätykseen ja toistuviin kuulusteluihin.

Pahin vaihe Guantanamon vuosina alkoi vuonna 2003, kun silloinen Yhdysvaltojen puolustusministeri Donald Rumsfeld antoi luvan käyttää rajuja keinoja tunnustusten puristamiseen Guantanamon vangeilta. "Erikoiskohtelun" eli kidutuksen jälkeen Slahi tunnusti olleensa mukana niin sanotussa millennium-hankkeessa, jossa piti räjäyttää tornitalo Torontossa.  

"Halusin apinat pois kimpustani"  

Viisikymmentä päivää kestänyt erikoiskohtelu sisälsi vuorokauden ympäri kestäviä kuulustelujaksoja, kylmähuonetta, jonka lämpötila laskettiin alle 10 asteen, seksuaalista nöyryyttämistä, eristämistä, hakkaamista ja valeteloituksia.

– Olin yksinkertaisesti niin hirveissä tuskissa, ettei minulla ollut mitään hävittävää, ja niin aloin päästellä suustani mitä tahansa ollakseni mieliksi piinaajilleni, Slahi kirjoittaa.

Lopulta hän kirjoitti tunnustuksen, jossa kertoo olleensa mukana räjäytyshankkeessa, vain saadakseen kidutuksen loppumaan.

– Kirjoitin jopa sen onnettoman tunnustuksen, että muka suunnittelin iskua Toronton CN Toweriin. Halusin vain ne apinat pois kimpustani, Slahi kirjoittaa.  

Vankeutensa välillä karmeista, välillä absurdeista käänteistä huolimatta Salih viljelee kirjassaan hirtehistä huumoria. Väärien tunnustusten tekeminen ei ole ihan helppoa, hän paljastaa.  

– On keksittävä kokonainen kertomus, jonka toivottominkin pölkkypää ymmärtää. On erittäin vaikeaa kertoa tekaistu tarina ja pitäytyä siinä, ja se oli minun ongelmani, Slahi kertoo.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat