Dramaattinen kuva julki! Näin kuningatar Margareeta luovutti vallan pojalleen

Näin Tanskan uusi kuningas Frederik yllätti kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen 4:38
Videolla Satu Jaatinen kertoo, mikä oli vallanvaihdon päivän mieleenpainuvin hetki.

Tanskan hovi julkaisi Instagramissa kuvia historiallisesta vallanvaihdon päivästä. 

Tanskassa tehtiin 14. tammikuuta historiallinen vallanvaihdos, kun kuningatar Margareeta luovutti kruununsa kuningas Frederikille

Tietokirjailija ja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen mielestä mieleenpainuvimmat kohdat sunnuntaisessa seremoniassa olivat valtava ihmismassa Kööpenhaminan keskustassa ja se, miten kuningattaren asiakirjojen allekirjoittaminen näytettiin televisiossa. 

Tanskan hovi julkaisi tuosta historiallisesta hetkestä myös kuvan, jossa Margareeta istuu ensin pöydän päässä allekirjoittamassa kruunustaan luopumisilmoituksen ja sitten poistuu huoneesta. Kuvassa hän selkä kameraan päin ja pöydän päähän jää istumaan hänen poikansa, kuningas Frederik X

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Margareetan luopuessa vallasta sunnuntaina 14. tammikuuta tuli kuluneeksi päivälleen 52 vuotta siitä, kun hänestä itsestään tuli kuningatar. 

Kuningatar yllätti monet ilmoittamalla uudenvuodenpuheessaan päätöksestään luopua kruunustaan.

Jaatinen arvioi sunnuntaina 14.1. Huomenta Suomessa, että syitä siihen, miksi Margareeta halusi luopua kruunustaan nyt 83-vuotiaana, on monia.

Margareeta on entinen pitkäaikainen tupakoitsija, jolle on tehty viime vuosien aikana isoja leikkauksia, joten hänen oma fyysinen kuntonsa ei ole entisellään. Lisäksi Jaatinen uskoo, ettei Margareeta halunnut saattaa poikaansa samaan tilanteeseen, kuin miten hänestä itsestään tuli aikoinaan 31-vuotiaana kuningatar oman isän kuoleman jälkeen. 

– Uskon, että tämä ajatus on tullut myös hänelle, ettei hän halua, että hänen poikansa astuu valtaan surun läpi, vaan hän haluaa luopua vapaaehtoisesti tästä ja todennäköisesti nauttia edes hieman eläkepäivistä. 

Lue myös:

    Uusimmat