Vaikka poliittinen kaaos liittynee enemmän sisäpolitiikkaan kuin Pohjois-Koreaan, epävakaus ei ole hyväksi, kuvailee Soulin-suurlähettiläs MTV Uutisille.
Etelä-Korea ajautui eilen sekasortoiseen tilanteeseen, kun presidentti Yoon Suk-yeol julisti poikkeustilan ja kielsi poliittisen toiminnan. Hieman myöhemmin hän ilmoitti peruvansa poikkeustilan parlamentin vaatimuksesta.
Suomen Soulin-suurlähettiläs Jyri Järviaho kertoo MTV Uutisille presidentin viitanneen poikkeustilaa julistaessaan valtionvastaiseen toimintaan ja Pohjois-Korea-mielisten voimien vaikutukseen sekä perustuslaillisen järjestyksen ylläpitoon.
– Tämä vaikuttaa enimmäkseen sisäpoliittisista syistä tehdyltä liikkeeltä, Järviaho arvelee.
Järviahon mukaan aamulla Suomen aikaa tilanne Etelä-Koreassa on ollut hyvin rauhallinen.
Lue myös: Etelä-Korean suurin ammattiliitto kutsuu jäseniään yleislakkoon, kunnes presidentti eroaa
– Elämä näyttää jatkuvan toistaiseksi aivan normaalisti. Tähänkin aamuun herättiin dramaattisen yön jälkeen kuitenkin kohtuullisen rauhalliseen ympäristöön.
Järviaho kertoo, että Soulin kaduilla on näkynyt jonkin verran enemmän poliisivoimia aamusta.
– Ne ovat varmasti siellä sen vuoksi, jos tänne ilmaantuu suuria mielenosoituksia, niin on myös sitten poliiseja paikalla.
Järviaho kertoo, että presidentin tilanne jää nyt korealaisen demokraattisen järjestelmän ja parlamentin harkittavaksi.
– Tätä nyt sitten varmasti arvioidaan lähitunnit ja -päivät, että mikä tähän johti ja mitkä ovat seuraukset tästä.
"Etelä-Koreassa kohtuullisen paljon mielenilmauksia"
Järviahon mukaan Etelä-Koreassa esiintyy kohtuullisen paljon mielenilmauksia.
– Ne ovat melkein kuin säännöllisiä täällä Soulin kaduilla. Sinänsä poliisi on tähän aina varustautunut. Tähän mennessä on ollut hyvin harvinaista, että ne olisivat yltyneet mellakoiksi.
Lue myös: Helikopterijoukot ja aidan yli kiipeävä oppositiojohtaja – tältä näytti poliittinen kaaos Etelä-Koreassa
Järviaho ei usko, että tilanne liittyisi suoranaisesti Pohjois-Koreaan, eikä ole vielä edes selvää, reagoiko maa tähän jotenkin.
– Ehkä sielläkin he tässä kohtaa vielä arvioivat tätä kehitystä. Tietenkään tällainen epävakaus ei ole hyväksi Etelä-Korealle.
Järviaho kertoo että poliittinen vastakkainasettelu on Etelä-Koreassa kokonaisuudessaan aika voimakasta.
– Se on ehkä ollut myös yksi kimmoke näihin tapahtumiin täällä. Oppositio hallitsee parlamenttia tällä hetkellä. Heillä on siellä enemmistö ja sitä mukaa presidentin toimista tulee hankalampia.