Tämän hallituskauden aikana eduskuntaan on tullut 45 kansalaisaloitetta, joista suurin osa on toistaiseksi käsittelemättä. Mitä niille kuuluu? Viiden Jälkeen -ohjelmassa asiaa selvitettiin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa.
Kansalaisaloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin saavutti riittävän kannatusmäärän ja se tulee jossain kohtaa eduskunnan käsittelyyn.
Mutta milloin? Kysymys on hyvä, sillä esimerkiksi jo muutama vuosi sitten jätetty aloite avohakkuiden lopettamisesta on edelleen maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä.
Video: Mitä kuuluu avohakkuu-aloitteelle? Harri Höltän kansalaisaloite odottaa yhä käsittelyä: "Ei olisi osattu arvata". (Viiden Jälkeen -ohjelma tänään)
1:04
– Ymmärrän, että saattaa se turhauttaa aloitteen tekijöitä, mutta pitää muistaa, että myös hallituksen esitykset raukeavat, ellei niitä ole käsitelty sen eduskuntakauden aikana, Henriksson vastaa kyseisen aloitteen pitkästä käsittelyajasta.
Hän avaa lainsäädäntöprosessia hieman tarkemmin:
– Eduskunta päättää itse, millä tavoin käsittelee kansalaisaloitteita ja miten niihin suhtautuu. Yleensä se menee niin, että lähetekeskustelun jälkeen kansalaisaloite menee siihen valiokuntaan, johon se kuuluu. Valiokunta päättää, millä tavalla sitä tullaan käsittelemään, ketä kuullaan ja miten asiassa edetään.
Jokainen valiokunta päättää itse, missä aikajärjestyksessä asiaa käsitellään.
– Nyt on tietysti ollut niin, että korona on ollut meitä rasittamassa puolentoista vuoden ajan, niin varmasti esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriötä koskevat aloitteet ovat saaneet odottaa.
Video: Muistatko vielä tämän aloitteen? Ville kyllästyi kellojen siirtelyyn - kansalaisaloite keräsi tarvittavat kannattajat, mutta päätöksenteko EU:ssa jumittaa. (MTV Uutiset Live 26.10.2019)
6:28
Ei yksittäisestä ministeristä kiinni
Se eduskunta, jonka aikana aloite jätetään, tulee käsitellä aloite.
– Haluan tähdentää, ettei se ole hallituksesta tai yksittäisestä ministeristä kiinni, vaan se on eduskunnan vallassa miettiä itse ja hallitus ei voi olla eduskunnalle päällystakkina, vaan nauttii eduskunnan luottamusta ja eduskunta myös päättää kansalaisaloitteiden aikataulusta.
Onko aloitteita odottamassa käsittelyä nyt jo liiaksi? Henriksson muistuttaa, että aloitteen tekijän voi olla viisasta pohtia, koska jättää sen eduskunnalle.
– Tämän kauden aikana on tehty lakimuutos ja parannettu kansalaisaloitteiden mahdollisuuksia. Aika, jonka puitteissa aloite voidaan jättää eduskuntaan, on pidennetty. Nyt on vuosi siitä, kun digi- ja väestövirasto antaa vihreää valoa aloitteelle. Silloin voi miettiä, kannattaako aloite antaa tälle eduskunnalle vai seuraavalle. Tämä mahdollisuus on tullut tämän kauden aikana, Henriksson avaa.
Video: Kansalaisaloite haluaa kieltää eheytyshoidot – mitä eheyttäminen tarkoittaa ja millaiset traumat hoidoista voi jäädä? (MTV Uutiset Live 29.7.2021)
7:39