Jatkossa kaikesta eduskunnan yleisölehterillä tapahtuneesta häiriökäyttäytymisestä tehdään tutkintapyyntö poliisille, eduskunnan turvallisuustyöryhmä linjasi tänään kokouksessaan.
Lehterivieraiden on jatkossa myös jätettävä kaikki kantamuksensa sisäänkäynnin yhteydessä oleviin lokeroihin.
Työryhmän puheenjohtaja, varapuhemies Paula Risikko (kok.) sanoo STT:lle, että eduskunnan turvallisuusyksikkö teki linjaukset sen jälkeen, kun täysistuntosalin yleisölehtereillä järjestettiin mielenosoitukset marraskuun alussa ja viime viikolla. Mielenosoitusten jälkeen lehterin etummaisilla penkeillä istuminen ja laukkujen vieminen lehterille kiellettiin.
Risikon johtama turvallisuustyöryhmä tiedotti linjauksista virallisesti tämänpäiväisen kokouksensa jälkeen.
– Tämä on arvokas instituutio, ja lehtereillä ollaan vieraana. Siihen ei kuulu se, että siellä harjoitetaan häiriökäyttäytymistä.
Häiriökäyttäytymiseksi määritellään Risikon mukaan se, jos istuntoa häiritään. Sekä marraskuun lopulla että viime viikon tiistaina tapahtuneen mielenilmauksen vuoksi täysistunto keskeytettiin.
Viime viikolla järjestetyssä mielenilmauksessa mielenosoittajat heittivät lehteriltä leikkiseteleitä kansanedustajien päälle.
– Jos sieltä pystytään pudottelemaan leikkirahaa, niin onhan se hyvin erikoista. Siitä syystä meidän turvallisuusyksikkömme päätyi siihen, että alakertaan yleisön sisäänkäynnille lisätään lokeroita, jonne voi jättää kaikki kantamukset.
Plekseille vielä ei
Risikko kertoi viime viikolla Demokraatti-lehden haastattelussa, että pleksien asentaminen täysistuntolehterille oli noussut esille puhemiesneuvoston keskustelussa. Plekseistä käytiin myös keskiviikon kokouksessa lyhyt keskustelu.
– Kun eduskuntatalossa tehtiin remonttia, silloin jo arvioitiin, että ne eivät olisi hyväksi kuuluvuuden kannalta eli kuuluvuus heikkenisi todella paljon, Risikko sanoo.
Risikon mukaan pleksit eivät ole poissuljettu vaihtoehto, mutta tässä vaiheessa työryhmä päätyi siihen, ettei pleksejä asenneta.
– Pyrimme siihen, että tulotilanteessa pystytään estämään tällaiset (häiriö)tilanteet. Meillä on tälläkin hetkellä jo hyvin tarkka turvatarkastus, mutta sitä voidaan aina kehittää. Mitään yksityiskohtaisia muutoksia siihen ei ole sovittu.
Keskustelu eduskunnan turvatoimista vilkastui marraskuussa, kun eduskunnan lehterillä järjestettiin mielenosoitus, jossa muun muassa vaadittiin tulitaukoa Gazaan. Mielenosoituksen jälkeen puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoi Demokraatti-lehdelle eduskunnan käyvän turvatoimensa läpi.
Viime viikolla mielenosoittajat heittivät lehteriltä leikkiseteleitä. Eduskunta teki mielenosoituksesta tutkintapyynnön poliisille, ja eilen Uutissuomalainen kertoi poliisin aloittaneen asiassa esitutkinnan. Rikosnimikkeenä on järjestysrikkomus, ja epäiltynä on kaksi ihmistä.
Turvallisuustilanne ei ole muuttunut
Turvallisuustyöryhmä järjestäytyi tänään ensimmäistä kertaa tämän eduskunnan aikana. Risikon mukaan lyhyessä kokouksessa käytiin läpi tilannekuva ja se, minkälaista tutkittua tietoa kansanedustajien turvallisuuden kokemuksista on.
– Sovittiin, että helmikuussa jatketaan ja silloin tulee tarkempaa toimintasuunnitelmaa.
Risikko sanoo, ettei eduskunnan turvallisuustilanne ole muuttunut.
– Työryhmää ei ole perustettu sen takia, että olisi huoli siitä. Tällaisen työryhmän tarve on jatkuva. Turvallisuus on asia, jota tulee varmistaa jatkuvasti.
Työryhmässä on edustus kaikista eduskuntaryhmistä sekä muun muassa eduskunnan kansliasta, kiinteistötoiminnasta ja viestinnästä. Myös eduskunnan hallintojohtaja ja tietosuojavastaava ovat työryhmän jäseniä.
Ryhmän tehtävänä on edistää eduskunnan ja sen henkilöstön kokonaisvaltaista turvallisuutta.
20.12.2023 kello 18:15: Juttua täydennetty.