"Ei se kaikkea vie, mutta vaatii hirveitä ponnistuksia" – joka sadas suomalainen sairastaa HS-tautia

hstauti_header
Julkaistu 30.01.2016 08:55

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Hidradenitis suppurativa, lyhemmin HS-tauti, on krooninen ja etenevä tulehduksellinen ihosairaus.  Suomessa 50 000 henkeä sairastaa tautia – moni tietämättään. Nyt kerromme kahden sairastuneen tarinan.

– Sairastuin 14-vuotiaana. Niin nuorena ei tiennyt, mitä se on. Oli murrosikä ja hormonitason muutoksia kropassa. Ajattelin, että se on ihan normaalia. Siitä tulikin pitkäkestoinen sairaus, Neea muistelee.

Neea, 27, on kahden lapsen äiti. Hän valmistui juuri sekä markkinointiassistentiksi että merkonomiksi. Hänellä on myös hidradenitis suppurativa – siis HS-tauti.

– Vasta muutama vuosi sitten sain kuulla, mistä on kyse, ja noin puoli vuotta sitten Helsingissä oli vertaistapaaminen, jossa sain kasvot tälle taudille, hän kuvaa.

Hidradenitis suppurativa, lyhemmin HS-tauti, on krooninen ja etenevä tulehduksellinen ihosairaus. HS-taudissa ihoalueita tulehtuu, ja niille syntyy kyhmyjä ja paiseita. Niitä Neeallekin syntyi: tulehduspatteja nivusiin ja sisäreisiin, kipeästi ja syvälle ihon alle. Oli vaikeuksia kävellä.

– Alushousut hiersivät ja esimerkiksi farkkujen sisäsauma otti pahasti kiinni. Sitten alkoi tulla syvälle kainaloihin melkein puolikkaan kananmunan kokoisia tulehduspatteja. Se häiritsi käden liikettä kaikin puolin. Koko käsi oli melkein kelvoton.

Hän on aina pitänyt hevosista ja harrastanut ratsastusta. Ratsastushousut, kireät ja ihonmyötäiset, aiheuttavat nekin kipua.

– Sitä vain oppii elämään kivun kanssa, en antanut taudin lannistaa. Kävin terveyskeskuksessa hakemassa jonkinlaisen tulehduskipulääkityksen. Sillä kivun sai aika nopeasti kuriin.

Tuoreimmat aiheesta

Masennus