Joka viides eläkeläinen kärsii mielialaoireista. Masennusta hoidetaan tyypillisesti lääkkeillä, mutta sairautta voi hoitaa myös muilla keinoin sekä ennaltaehkäistä.
– Ikäihmisillä ensimmäinen hoito masennukseen on lääkitys, mutta se täytyy aloittaa pienillä annoksilla, kertoo psykoterapeutti Päivi Kaippio-Huolman.
Masennuslääkkeiden määräämisessä on huomioitava se, että ikääntyneellä saattaa olla muita sairauksia ja lääkityksiä päällä, jolloin yhteiskäyttö voi aiheuttaa huomattavia sivuvaikutuksia.
Kaippio-Huolman muistuttaa, että lievässä masennuksessa pelkkä keskusteluapu voi riittää hoidoksi.
– Sairastuneen voi ohjata psykiatriselle sairaanhoitajalle tai vastaavalle. Keskustelun kautta käydään läpi omaa tarinaa: menetyksiä, elämätöntä elämää tai mitä elämän varrella on tapahtunut.
Läheiset voivat auttaa masentunutta vanhusta antamalla hänelle huomiota ja pitämällä yhteyttä. Kaippio-Huolman kehottamaan suhtautumaan vanhukseen arvostavasti.
– Ikäihmiset monesti haluavat salata masennuksensa, kun he voivat ajatella olevansa huonompia ihmisiä, jos he sairastavat masennusta. On osoitettava, että ihminen on ihan yhtä arvokas masennuksesta huolimatta.
Masennusta voi myös ennaltaehkäistä. Keinoja ennaltaehkäisyyn ovat hyvät yöunet, liikunta ja monipuolinen ruokavalio. Myös sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä yksinäisyyden ehkäisemiseksi.
Kaippio-Huolman painottaa myös erään pienen asian tärkeyttä.
– Illalla ennen nukkumaanmenoa miettii kolme hyvää asiaa, joista on sinä päivänä kiitollinen.